Az írásainál is rémisztőbb, borzalmakkal teli élete volt minden idők leghíresebb horror szerzőjének

Edgar Allan Poe, élete
circa 1845: Author and poet Edgar Allan Poe (1809 - 1849). Pioneer of the modern detective story with 'The Murders in the Rue Morgue'. (Photo by Rischgitz/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Edgar Allan Poe minden idők egyik leghíresebb és legnagyobb hatású amerikai írója. A holló című verse nemcsak örök irodalmi klasszikus, de még egy amerikaifoci-csapatot is a költeményről neveztek el. Poe a gótikus horror megkerülhetetlen figurája, akinek azonban az élete még az írásainál is nyomasztóbb volt.
Vágólapra másolva!

Világszerte emberek milliói nőnek fel úgy, hogy az iskolában vagy a populáris kultúrában találkoznak Edgar Allan Poe-val, akinek a nevét azok is ismerik, akik soha semmit nem olvastak tőle. Költészete a mai napig inspirációt jelent, Britney Spearstől az amerikai fociig és a filmművészetig sokakat megihletett, a hatása pedig máig meghatározó.

Edgar Allan Poe (1809-1849) Forrás: Print Collector/Getty Images/Print Collector / Heritage-Images/Print Collector

Az életében súlyos nyomortól és folyamatos nehézségektől szenvedett író valószínűleg a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy személyes és munkássága

mára tematikus bárokat, söröket, fesztiválokat, akciófigurákat, irodai dekorációkat és tetoválásokat fog megihletni, hatalmas üzleti teljesítménnyel társulva.

Külön érdekesség, hogy az 1849-ben meghalt Poe szerzői Facebook oldalának több rajongója van, mint a legtöbb élő világsztár szerzőnek.

Tragédiák szorításában

Edgar Allan Poe 1809-ben született a Massachusetts állambeli Bostonban. Vándorszínész szülei annyira szegények voltak, hogy

jótékonysági előadást kellett rendezniük azért, hogy kifizethessék a szüléssel összefüggő orvosi költségeket.

Poe családi körülményei azonban gyerekként folyamatosan romlottak. Egyéves volt, amikor az apja elhagyta a családot, majd nem sokkal később az anyja meghalt tuberkulózisban.

John Allan Poe, az író nevelőapja, akitől az Allan családnevet kapta Forrás: Getty Images/2013 Culture Club/Lebrecht Authors

A kis Edgar szerencséjére a gazdag Allan család nem hivatalosan örökbe fogadta, és Angliába küldték egy bentlakásos iskolába. A család egyik barátja úgy jellemezte a fiút, hogy

A kamasz Poe azonban összeveszett a nevelőapjával, a család pedig kitagadta. A sorsát tovább nehezítette, hogy a húszas éveiben a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válság kezdődött. Poe 1836-ban feleségül vette szeretett (ám nagyon fiatal) unokatestvérét, Virginiát, azonban a sors ezt követően sem volt kegyes az íróval.

Az 1837-es gazdasági válság idején (az 1929-ben kezdődő válság előtt ez volt az amerikai történelem legnagyobb gazdasági krízise) a pár szó szerint éhezett, volt, hogy hetekig csak üres kenyéren éltek.

A ház, amelyben Edgar Allan Poe éveinek utolsó éveit töltötte Forrás: AFP/Mariano Rolando

Bár nehéz elképzelni, de ezt követően a dolgok még rosszabbra fordultak. Virginia, mindössze 25 évesen, ugyanabban a betegségben halt meg, mint Poe édesanyja. Az összeomlás szélén álló író ezt követően az italhoz nyúlt, és ebben a súlyosan depressziós időszakban többször is írt arról, hogy az élet maga is csak betegség.

1849. október 3-án Poe-t Baltimore-ban, az utcán találták meg. Zavart állapotban volt és félrebeszélt. Azonnal kórházba szállították, ahol október 7-én meghalt.

A kórházban töltött napok alatt Poe egyszer sem volt olyan állapotban, hogy képes legyen elmondani, mi történt vele.

A kórházi dokumentumai később elvesztek, így a mai napig találgatások és különös elméletek tárgya, hogy pontosan mitől halt meg az író.

Alig fizető művek, és a halál utáni világhír

Két évtizedes pályafutása során Poe alig élt meg az irodalomból. Mindössze néhány, igen rosszul fizető szerkesztői állást töltött be. Mivel pedig a szabadúszók megélhetése már akkoriban is a népszerűségüktől függött, Poe ki volt szolgáltatva a közönségnek. Legnépszerűbb verse, A holló (1845) például mindössze 9 dollárt hozott számára, ami mai, inflációval korrigált árfolyamon is csupán 351 dollárnak (kb. 150 ezer forint) felelne meg.

Poe sírja Baltimore-ban Forrás: AFP/Saul Loeb

Mi több, Poe csupán azért írta meg a horrorirodalom máig élő klasszikusainak számító műveit, hogy ezekből fizethesse a lakbért, és nem azért, mert kifejezetten kedvelte volna a műfajt.

Az anyagilag legsikeresebb évében, mai árfolyamon, 32 ezer dollárt (kb. 13 millió forint) keresett,

ami a családi költségvetés egészét tekintve egyáltalán nem számított nagy összegnek. Inflációval korrigálva, Poe egész életében nagyjából 239 ezer dollárt (kb. 99 millió forint) keresett.

Edgar Allan Poe tragikus életét figyelembe véve különösen elképesztő, hogy a szerző mekkora kulturálist hatást gyakorol napjainkban.

Az USA keleti partján négy Poe-múzeum is található, és ő az egyetlen amerikai író, akinek a verse egy focicsapat (Baltimore Ravens) nevét is megihlette.

A horrorirodalom klasszikus szerzőjének története jól mutatja, hogy az élet nem ritkán tragikusabb és szörnyűbb, mint a legrémisztőbb kitalált történetek.