November közepétől életbe lép a vállalkozói kamatstop

kormányinfó, 2022. 10. 22., GULYÁS gergely, SZENTKIRÁLYI Alexandra, NAGY Márton
Szentkirályi Alexandra a mai kormányinfón
Vágólapra másolva!
A brüsszeli szankciók miatt elszabadult energiaárakról és az inflációról is beszélt a Magyar Kormány közösségi oldalán megjelent rövid videóban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, kiemelve: mindez tönkreteszi az európai és a magyar gazdaságot is, egyre nagyobb terhet róva a vállalkozásokra.
Vágólapra másolva!

A szankciók miatt jelentősen nőnek a vállalkozások energia-, beszerzési és szállítási költségei, valamint sok vállalkozásnak okoz problémát az is, hogy a szankciós infláció miatt drágulnak a hitelek, jelentősen emelkednek a törlesztőrészletek – idézte fel a kormányszóvivő. Mint a videóban hangsúlyozta, a magyar kormány amellett, hogy a családokat és az időseket védi az áremelkedésektől,

a vállalkozások és a munkahelyek védelme érdekében is több döntést hozott: az egyik ilyen rendkívüli intézkedés, hogy november közepétől életbe lép a vállalkozói kamastop.

Szentkirályi Alexandra Forrás: Origo

Szentkirályi Alexandra elmondta: a kormány a kamatstoppal azokat a hazai kis- és középvállalkozásokat védi a kamatemelkedéstől, amelyeknek a változó kamatozású, államilag nem támogatott forint alapú banki kölcsönük van.

Ez 60 ezer magyar kis- és középvállalkozást érint és mintegy 2 ezer milliárd forintnyi hitelállományt.

A kamatstop a tervek szerint 2023 júniusának végéig lesz érvényben – vagyis az érintett vállalkozások 8 hónapon át fizethetik az alacsonyabb törlesztőrészletet. A szóvivő szerint

ezzel egy cégnek átlagosan 1,5-2 millió forinttal, a kkv-szektornak pedig összesen 80 milliárd forinttal csökkentik a terheit.

A kamatstop segítség a hazai vállalkozásoknak, de nem megoldás a mostani szankciós válságban – szögezte le a kormányszóvivő.

A valódi megoldás a kormány álláspontja szerint az lenne – mondta –, ha a káros szankciók helyett a béke rendezése felé mozdulna el az európai politika.

„Ne feledjék, hogy a most zajló nemzeti konzultációban az önök véleményét is várjuk a szankciókról" – hívta fel a figyelmet a videó végén Szentkirályi Alexandra.