Ezek az undorító ételek esetenként halált okoznak, mégis világhírűek

Veszélyes ételek, surströmming konzerv, hal
El Paso, Texas / USA: Circa December 2019
Vágólapra másolva!
Számos országnak vannak olyan híres, vagy hírhedt ételei, amelyeknek láttán (szagolván), a turistákat kirázza a hideg, ám a helyieknek teljesen természetes étek, amit jóízűen fogyasztanak. Ezek között vannak elképesztően büdös, vagy extrém és számunkra teljesen hihetetlen ételek is. A mi pálpusztai sajtunk csak „kezdő" némelyikhez képest.
Vágólapra másolva!

A Magyar Mezőgazdaság összeállítása szerint Japánban találkozhatunk akár életveszélyes étkezési tradíciókkal is. Ilyen a fugu, vagyis a gömbhal fogyasztása.

A hal bizonyos részei erős idegmérget tartalmaznak, ezért ha valaki rosszul készíti el, a vacsoravendég szörnyű halált hal.

Ellenmérge nincsen, viszont a nyers fugu állítólag rendkívül finom és drága fogásnak számít, amelyet szép, ízléses formában tálalnak.

Rettentően büdös, erjesztett heringet tartalmaz a svéd surströmming halkonzerv Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Grossinger/Shutterstock. No use without permission./Grossinger

Az elegáns gömbhal ellenpéldája a svéd surströmming halkonzerv, ami rettentően büdös, erjesztett heringet tartalmaz. Egy kutatás szerint ez a világ egyik legbüdösebb étele, pedig van pár versenyző még a piacon ebben a kategóriában.

Versenytársat jelent a Szardínián casu marzu néven ismert juhsajt, amelyben a sajtlégy lárvái jönnek-mennek. Vannak, akik fogyasztás előtt kiszedik a kis kukacokat, ám mások azzal együtt eszik meg a sajtot. A hagyomány úgy tartja, csak az a sajt fogyasztható, amelyben élő nyüvek tekeregnek, mert ha a kukacok kipusztulnak, a sajtot nagyon kockázatos megkóstolni.

Marokkóban elterjedt étel a főtt, fűszeres birka agyvelő, melyet bárhol falatozhatunk a piacokon, ráadásul étvágygerjesztőnek sokszor a birka megnyúzott fejét is kiteszik asztaldísznek.

A Szardíniában casu marzu néven ismert juhsajtban a sajtlégy lárvái nyüzsögnek Forrás: Shutterstock

Azerbajdzsánban és Iránban bárányfejből és báránykörömből készül a kale pacse leves, amelyet általában reggelire szoktak fogyasztani. Ebbe a bárány szemét és agyát is belefőzik.

Rendkívül erős, sokaknak visszataszító „illatú" különlegesség a kiviak nevű fogás is, amit a hosszú grönlandi telek átvészelése érdekében találták ki, hiszen elég pepecselős megalkotni. Elkészítése nagyjából fél évig tart, úgy készül, hogy egy kibelezett fókatetemet megtömnek különböző madarakkal, majd kipréselik belőle a levegőt, bevarrják, bezsírozzák és egy nagy követ tesznek a tetejére. Esküvőkre, születésnapokra is különösen közkedvelt finomság.

A rovarok fogyasztása nem új keletű dolog, vannak kultúrák, ahol már régóta a hagyományos táplálkozás alapelemei.

A rovarok fogyasztásának a világ több pontján is komoly hagyományai vannak Forrás: Shutterstock

A rovarevésnek több előnye is van. A rovarétrend sokkal fehérjedúsabb és jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a magasabb rendű állatok húsa.

A galacsinhajtó vagy ganajtúró bogár az egyik ilyen rovar-étel, amelyet más kultúrákban szívesen fogyasztanak. Főként élve falatozzák az Amazonas-medencéjében, de előfordul az is, hogy parázson sütik meg őket.

A hangyák is közkedvelt eleségnek számítanak egyetlen hátrányuk csak az, hogy jó sok kell ahhoz, hogy egy ember jól tudjon lakni velük. De talán a számunkra leginkább meglepő étel a poloska, melynek íze megsütve állítólag az almáéra hasonlít.