Szijjártó Péter: A jelenlegi globális kihívások közepette felértékelődik a barátság és a kiszámíthatóság

HAN, Matjaz; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. október 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. október 11-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Napjaink súlyos globális kihívásai közepette felértékelődik a Magyarország és a Maldív-szigetek közötti kapcsolatokat is jellemző barátság, kiszámíthatóság és kölcsönös tisztelet - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Maléban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető tiszteletbeli főkonzullá nevezte ki Mohamed Ali Dzsana magyar tiszteletbeli konzult, akinek köszönetet mondott a kétoldalú együttműködés fejlesztésében játszott fontos szerepéért.

A ceremónián elmondott beszédében leszögezte, hogy ezen rangemeléssel a tisztségviselő személyes szerepe mellett kollégái munkáját is elismerik. Illetve kiemelte, hogy mostanra elérték azt a pontot, ahonnan már csak a fizikai képviselet, a személyes jelenlét megteremtésével lehetséges a további előrelépés az együttműködésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezért is volt szükség erre a lépésre, amelytől egyebek mellett

a beruházásvédelmi megállapodás tető alá hozását, a kulturális együttműködés fejlesztését és a magyar turisták fokozott támogatását várják

- mondta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarország és a Maldív-szigetek 47 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással, de ő az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tett a dél-ázsiai szigetországban.

- húzta alá.

"A nemzetközi politikai porondon általában egymás kioktatásával, leckéztetésével és stigmatizálásával találkozunk a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök keresése helyett" - sérelmezte.

Ezzel szemben pedig frissítőnek nevezte a kölcsönös tiszteleten és egymás megértésének szándékán alapuló kapcsolatot Magyarország és a Maldív-szigetek között.