Az Amazon a hírek szerint több ezer irodai munkahely leépítésére készül, ami a vállalat történetének legnagyobb elbocsátási hullámát hozhatja.

Amerikai médiaforrások szerint az Amazon az irodai dolgozóinak nagyjából 3 százalékát, vagyis mintegy 10 ezer embert építhet le – írja a BBC. Az elbocsátások várhatóan olyan részlegeket érintenek majd, mint például az e-kereskedelem.

Az Amazon egyelőre nem reagált hivatalosan a sajtóértesülésekre. A vállalat azonban már korábban létszámstopot vezetett be, és leállította néhány raktárának bővítését is. Emellett lépéseket tett egyes üzletrészei bezárása felé, többek között olyan projekteket töröltek, mint a személyi kézbesítő robotok fejlesztése.

Akkor a vállalat jelezte, hogy az idei felülvizsgálat során figyelembe veszik a makrogazdasági környezetet, illetve mérlegelik a költségek optimalizálásának lehetőségeit.

Hatalmas leépítési hullám jöhet az AmazonnálForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A leépítésekre váró munkahelyek pontos száma tehát egyelőre képlékeny, azonban az Amazon az elmúlt időszakban az online értékesítések lassulásával küzdött, miután a koronavírus-járvány idején jelentős fellendülést mutatott az iparág. Akkor az Amazon több hullámban komoly létszámbővítést hajtott végre.

Amennyiben az elbocsátások megvalósulnak, úgy az Amazon csatlakozik azokhoz a technológiai óriásokhoz, amelyek az elmúlt időszakban súlyos leépítéseket jelentettek be. A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége, a Meta például már közölte, hogy 11 ezer munkahelyet szüntet meg. Ez a teljes dolgozói állomány nagyjából 13 százaléka, és a legnagyobb leépítés a társaság történetében.

Összességében az amerikai technológiai vállalatok idén eddig több mint 28 ezer munkahelyet szüntetett meg, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak.