Csillagászati pénzt kereshet egy kontinens a zöld hidrogénnel

Desertec, napelem, napkollektor, afrika, sivatag, energia
Desertec DEU Storm
Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank új jelentése szerint Afrika 1100 milliárd dollárt kereshet a zöld hidrogén értékesítéséből és felhasználásából.
Vágólapra másolva!

Az Európai Beruházási Bank szerint Afrika napenergia felhasználásával évi 50 millió tonna zöld hidrogént állíthat elő 2035-ig, amely hozzájárulhat a globális energiaellátás biztosításához, munkahelyek teremtéséhez, a nehézipar dekarbonizálásához, valamint a tisztább vízhez is.

A Nemzetközi Napenergia Szövetséggel és az Afrikai Unióval közösen jegyzett tanulmány rávilágít a napenergia felhasználásának előnyeire és az általa való zöld hidrogén előállítására, különösen négy afrikai helyszínen: Mauritániában, Marokkóban, Dél-Afrikában és Egyiptomban.

Illusztráció Forrás: Desertec

Az Európai Beruházási Bank szerint ez az első részletes kutatás a zöld hidrogén megvalósítható fejlesztéséről a kontinensen. A zöld hidrogén olyan energiaforrás, amelyet megújuló forrásokból származó villamos energia felhasználásával állítanak elő a víz elektrolízisével. Azaz sem az előállítás során, sem a zöld hidrogén felhasználásakor nem keletkeznek üvegházhatású gázok.

A napenergiával helyben előállított zöld hidrogén gazdaságilag életképes, és kilogrammonként kevesebb, mint 2 euróért (kb. 800 forint) állítható elő, ami olcsóbb, mint a hagyományos fosszilis tüzelőanyag-energia

– áll az „Afrika rendkívüli zöld hidrogénpotenciáljáról" című, friss jelentésben.

A jelentés egyben arra is sürgeti az úttörő országokat, hogy mozgósítsák a magánszektor befektetéseit, és alakítsanak ki piaci alapú partnerségeket, amelyek szükségesek a zöld hidrogén tömeges hazai és nemzetközi értékesítéséhez, valamint keresletéhez.

A cikk kiemelt képe illusztráció.