Fordulatot hozott december a kiadó lakásoknál, jól járhatnak az albérlők

ingatlan, lakás, vásárlás, lakásvásárlás, kiadó, város, 2022
kiadó lakás illusztráció
Vágólapra másolva!
Fordulatot hozott a december az albérletpiacon: majdnem két év után először mérséklődtek a lakbérek: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal csökkentek egy hónap alatt.
Vágólapra másolva!

Fordulat történt az országos és a budapesti albérletpiacon, tavaly decemberben havi szinten csökkentek a bérleti díjak - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexéből. Az elemzésből kiderül továbbá, hogy januárban milyen bérleti díjakkal találkozhattak a bérlőjelöltek a kínálati piacon.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Léptek a bérbeadók

"2022 decembere előtt majdnem két éven keresztül havi szinten folyamatosan emelkedtek az átlagos lakbérek.

Tavaly ősz óta már csak stagnáltak a bérleti díjak, decemberben viszont csökkenésbe fordultak át novemberhez képest" - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője., aki szerint a változás annak is köszönhető, hogy a bérbeadók egyre inkább figyelembe veszi a bérlők fizetőképességét is, amikor meghirdetik a kiadó lakásokat.

Havi összevetésben a legtöbb országrészben csökkentek a bérleti díjak a múlt év utolsó hónapjában. Pest vármegyében, Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön 0,1-2,7 százalékkal lettek olcsóbbak a lakbérek. Kivétel volt Dél-Alföld és Nyugat-Magyarország, ahol 0,7, illetve 1,7 százalékos emelkedés következett be. A fővároson belül egyedül a III., XI., XXII. kerületi albérletek díja nőtt novemberhez képest, de mérsékelten, mindössze 0,3 százalékkal. Budapest többi részén lejjebb mentek az albérletárak, a legnagyobb mértékű - 2,4 százalékos csökkenést a belső pesti kerületek (V., VI., VII., VIII., IX.) könyvelhettek el egy hónap alatt.

Hogyan alakulnak az év eleji albérletárak?

A portál adataiból az is kiderül, hogy január közepén milyen bérleti díjak jellemezték a kínálati piacot. A közvetítők és a magánszemélyek összesen több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket, bár ez 14 százalékos csökkenést jelent tavaly januárhoz viszonyítva.

Érdekesség viszont, hogy a kiadó házak kínálata Pest vármegyében több mint 50 százalékkal, a fővárosban 11 százalékkal nőtt.

Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérletek a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben találhatóak, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok.

A vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti, egyaránt 150 ezres átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129,5 ezer, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan.