Ladánybene kincse: eladó “Simon báró” kúriája

Vágólapra másolva!
Bár az 1840-es években épült ingatlannak nincs hivatalos neve, mi most első, ismert tulajdonosa alapján említjük. A lényeg persze nem a címke, hanem a tartam! Jöjjön egy 50 milliós ritkaság Ladánybene területéről!
Vágólapra másolva!
Forrás: Ingatlanbazár

"Simon báró" kúriájának múltja

"Eredeti állapotában helyreállított kúria, melynek története van! Magáról az ingatlanról beszéljenek a képek! A kúria története pedig dióhéjban: a kúria az 1840-es évek környékén épült. Az építõjének kiléte még ismeretlen, ez irányban még kutatás folyik. Az elsõ tulajdonost, kinek nevét megõrizte az emlékezet Simon bárónak hívták. Õ honosította meg az ingatlant körülölelõ birtokon a szõlõművelést. Tõle kártyán nyerte el egy erdélyi származású ügyvéd, báró Barcsay Andor. Õ tovább fejlesztette a szõlészetet a környéken. 1912-ben a kúriát felújították, ekkor építették az ingatlan mellé a szent Mihály emlékhelyet, mely a bejáratnál található.

Az 1949-es hatalomátvételt követõen a család külföldre emigrált. Az 1950-es években vörös, és fekete fenyõkkel telepítették be a hajdani szõlészetet. 2002-ben került a jelenlegi tulajdonosok birtokába az ingatlan, melynek felújítását még a megvétel évében elkezdték, felkutatva az eredeti állapotot, saját kezűleg elkészítve a stukkókat, a megrongálódott oszlopokat, festették meg az eredeti színeket a szobákban. 2005-ben a kúria felújítása befejezõdött.

És a kúria jelene

A felújítás során törekedtek az épület eredeti arculatának megtartására, és jellegzetességeinek kidomborítására. Belsõ elosztása ugyan az, mint az 1840-es években. Gipsz díszítései a térségben egyedülállóak. Elérhetõség: Az M5-ös autópályától 20 km-re fekszik. Budapest 60 km. Kecskemét 30 km. A kúria 500 m-re van a kövesúttól. A kövesút, s az épület közötti szakasz, jól járható télen is. [...] Paraméterek: A kúriához tartozó terület: 6000 m2 A kúria alapterülete: 250 m2 Villany és fúrt kút van. Amennyiben az ingatlan felkeltette a figyelmét, további információra van szüksége, vagy szeretné azt megtekinteni, várom hívását. Irányár: 50 MFt [...]"

És hogy miért Ladánybene?

  • A térségben igen sok lovas tanya található, melyek kiváló szórakozási lehetõséget kínálnak.
  • A közelben van a Vörös Kastély, mely konferenciák megrendezésére és különbözõ rendezvények lebonyolítására alkalmas.
  • Horgászati lehetõség is van Ladánybenén.
  • Az ingatlantól néhány km-re található a Kiskunsági nemzeti park, melynek természeti értékei egyedülállóak Európában.
  • A kúriától 150 m-re árvalányhaj mezõ van, amely virágzáskor felejthetetlen látványt nyújt.
  • Néhány km-re van a falumúzeum, ettõl nem messze pedig a benei romtemplom.
  • A falu körüli tanyavilág igen sok mindent megõrzött a régi világból, ami a ma emberének már kuriózum.

További részletek és fotók az ingatlanbazar.hu oldalán!