Összeomlott a lengyel kiskereskedelmi forgalom, a cseh után

Pékség
Bolti eladó pozícióban pedig 550 ezer forint körül mozog a piacon az elérhető legmagasabb bruttó bér
Vágólapra másolva!
Gyengül a zloty, csökken a boltok forgalma, hirtelen beszakadt a vásárlóerő Lengyelországban. A cseheknél már tavaly ősszel bedőlt az ágazat.
Vágólapra másolva!

A lengyel ipari termelést nem vetette vissza annyira a nehéz gazdasági helyzet és a magas infláció, mint a kiskereskedelmi forgalmat. A lengyel boltok forgalma a magas pénzromlás hatására havi viszonylatban 4,8 százalékos mínuszt hozott decemberben.

A lengyel fizetések növekedése ugyanakkor jelentősen elmaradt az inflációtól, így a reálbérek csökkentek a nominális értékek emelkedése ellenére – számol be róla a vg.hu. A reálbérek csökkenése pedig a vásárlóerő beszakadását hozta magával, amely mostanra látványosan lecsapódott a kiskereskedelmi forgalmi adatokon.

Tátongó szakadék alakult ki a nominál- és a reálbérek között az elmúlt két évben.

Csehországban, egy másik nagy közép-európai gazdaságban már korábban hatalmasat szakadt a vásárlások tükrözte életszínvonal: novemberben már 8,7 százalékkal volt kisebb a kiskereskedelmi forgalom, mint egy évvel korábban. Nem véletlen, hogy az infláció is náluk jutott túl először a csúcson a régió nagy gazdaságai közt.

Lengyelországban üzletek eladási számai tavaly jelentős kilengéseken mentek keresztül, havi viszonylatban a decemberi 4,8 százalékos mínusz vitte a prímet, de az áprilisi 4,6 százalékos esés szorosan követte. Az év végi optimista várakozásokat a decemberi adatok megérkezte döngölte földbe végleg, a novemberi 2,6 százalékos bővülést követte a hatalmas hideg zuhany. A lengyel infláció 2022 márciusától év végéig 10 százalék felett maradt, 17,9 százalékos csúcsot ütött meg októberben. Az országban mért élelmiszerár-infláció 21,5 százalék volt decemberben, a termelői áremelkedés pedig 20,4 százalék körül alakult az év végén.

A cikk kiemelt képe illusztráció.