Hatalmas szörny bukkan fel a világ tengerein - videó

pangeos, úszó, lakások, város, lakótömb, lakónegyed, Szaúd-Arábia, tenger, vízi, vizen
Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas projektbe fogott Szaúd-Arábia. Az olajkirályság most egy úszó szuperváros megépítését tervezi, mégpedig egy neves tervezőiroda bevonásával. Bár egyelőre csak a prototípus tervei láttak napvilágot, bemutatjuk, hogy nézhet majd ki egy szuperjacht és egy klasszikus település különös ötvözeteként megálmodott Pangeos.
Vágólapra másolva!

Elképesztő vállalkozásba fog Szaúd-Arábia: az olajkirályság megépítene egy hatalmas úszó várost. A tervező Pierpaolo Lazzarini, a Lazzarini Design Studio vezetője, aki a világ legnagyobb szuperjachtjainak tervezéséről ismert – derül ki a The Richest összefoglalójából.

Hattyú után teknős

Miután Lazzarini már megtervezett egy hattyú alakú jachtot, most egy másik állat, egy teknős által ihletett projektre kapott megbízást.

A Pangeos nevű úszó város költségét összesen 8 milliárd dollárra (kb. 3 ezer milliárd forint) tervezik,

és ha megvalósul, ez lesz a valaha megépített legnagyobb úszó létesítmény.

Az építkezési munkálatok 2033-ban indulhatnak meg a szaúdi Abdullah Király kikötőben. A tervek szerint az építkezés nyolc évig tart majd.

A római Lazzarini stúdió 3D technológiát használt, hogy elkészítse a dizájnt. A megjelent képek alapján

a Pangeos minden olyan tulajdonsággal rendelkezik majd, melyek egy hagyományos városban megtalálhatók.

Lesznek benne parkok, bevásárlóközpontok, tömegközlekedés, valamint szállodák és szórakozóhelyek is.

Luxusváros a szuperjachton

Az úszó város hossza 550 méter lesz, a két legszélső pontja között pedig 610 méter lesz a távolság. Lazzarini elmondta, hogy technikai értelemben a Pangeos egy jacht lesz, azonban felszerelve mindennel, amire egy városnak szüksége van. A 19 villával és 64 lakással kialakított úszó település akár 60 ezer lakost is képes lesz fogadni.

A hajó maximális sebessége 5 tengeri csomó lesz, az energiát pedig a hullámokból és a felszerelt napelem panelekből nyeri majd.

A hajótest a kikötői terület bejáratától indul a főtérig, egy nagy teraszos villáig elnyúlva, majd magánházakhoz és tetőteraszokhoz, más épületekhez, illetve a felső héjzónához lehet eljutni. Itt alakítanak ki leszállóhelyeket légi járművek számára is.

Már árulják a virtuális jegyeket

Noha a most bemutatott tervek csupán egy prototípust ábrázolnak, a Lazzarini Design Studio és Szaúd-Arábia is elkötelezett a projekt kivitelezésével kapcsolatban.

A szükséges forrásokat részben egy közösségi finanszírozási kampányból tervezik összegyűjteni.

Ennek keretében bárki vásárolhat a Pangeosra virtuális jegyeket, mindössze 16 dollárért, vagyis közel 6000 forintért.

Ezen kívül lehetővé teszik, hogy a finanszírozó egy nem helyettesíthető tokent (NFT) vásároljon, amely hozzáférést biztosít egy virtuális lakáshoz a Pangeoson.

Végül az idei évben a virtuális térben, a metaverzumban is látogatható lesz majd az úszó város.

Ennek indulási dátumát még nem jelentették be.

Noha a kivitelezők nem közöltek részleteket arról, hogy eddig mennyi pénzt sikerült összegyűjteni, illetve, hogy mennyien vettek részt az NFT-kezdeményezésben, az viszont biztos, hogy Szaúd-Arábia elkötelezett további nagyszabású projektek megvalósításával kapcsolatban is.