Megdöbbentő titok derült ki a buszok és vonatok üléseiről - videó

Vágólapra másolva!
A buszok és a vonatok üléskárpitjainak mintázata nagyon feltűnő és színes, és szinte beleégnek a retinánkba. Felvetődik azonban a kérdés: miért nem egyszínűek ezek az üléshuzatok? Ennek természetesen oka van.
Vágólapra másolva!

Ha belegondolunk a buszok és vonatok üléseinek tisztasági állapotába, könnyen rá is jöhetünk, mi lehet a színes üléshuzatok oka.

Ha ugyanis egyszínű kárpitokkal lennének bevonva ezek az ülések, sokkal könnyebben látnánk, hogy azok milyen koszosak, így a legtöbben talán kétszer is meggondolnák, hogy ráüljenek-e vagy sem.

A mintás és színes üléshuzatok természetesen nem csak Magyarországon terjedtek el, de nagy divatja van a világ többi országában is. Erre bizonyíték egy videó is, amelyen megmutatják milyen különbség van egy kitisztított és egy átlag ülés között, az eredmény pedig döbbenetes - írja a Ladbible nyomán a Promotions.hu.

A busz üléseinek mintázatát összetett algoritmusok segítségével úgy tervezték meg, hogy az emberi szem elvonja a figyelmet a koszról, amit ezek az ülések rejtenek. Így inkább csak a mintát figyeljük, a rajtuk lévő kosz helyett.

Ha a káprázatos mintákat valami egyszerűbbre cserélnék le (mondjuk egy sima barna ülésre), akkor valószínűleg már egészen más lenne a helyzet, és a szemünket sem vernénk át.

Az Origo megjegyzése: ezzel természtesen nem azt állítjuk, hogy a közlekedési társaságoknak az lenne a céljuk, hogy megtévesszék az utasokat, és nem feltételezzük vagy állítjuk azt sem, hogy nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a járművek tisztán tartásáért, beleértve az ülések huzatainak ápolását. Pusztán arra a körülményre hívjuk fel a fenti videóval a figyelmet, hogy az ülések mintás borításai képesek jobban elrejteni a járművek hétköznapi használata során az anyagban felgyűlő koszolódást.

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Youtube)