Sorsukra hagyott tengerészek foglaltak el egy szellemhajót

Koronavírus, vírus, kereskedelmi hajó, konténerhajó, Görögország
A freight vessel as seen from the seafront of Thessaloniki city anchored at Thermaikos Gulf, Aegean Sea in Greece on April 7, 2020. The cargo ship carries containers shipment and is under the name Ef Emira, with IMO registration number 9357810, sailing under the flag of Marshall Islands. The ship waits to unload its merchandise at the Port of Thessaloniki, the second-largest container port in Greece but there is a delay in the port due to Covid-19 Coronavirus Pandemic. Snow covered Mount Olympus is visible in the background. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Négy tengerész elfoglalt egy teherhajót Szenegálban, miután megelégelték, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést - írja a gCaptain. 
Vágólapra másolva!

A tengerészek nevében a Nemzetközi közlekedési és Szállítási Dolgozók Szövetsége (ITF) jár el a bíróságon.

Az ITF-től származó információk szerint

a tengerészeket hónapok óta magukra hagyták az Onda nevű teherhajón,

a dakari kikötő egyik horgonyzóhelyén, és még a bérüket sem kapták meg, megsértve ezzel a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2006-os tengerészeti munkaügyi egyezményét.

A hajó el sem tudja hagyni a helyszínt, mert nincs motorja, és még az alapvető figyelmeztető lámpákat sem tudja működtetni.

Az ITF azzal is vádolja a kikötői hatóságokat, hogy több mint egy éve figyelmen kívül hagyják a segítségkéréseket.

"Az Ondát a szóbeszéd szerint már szellemhajónak nevezik, amit annak tulajdonosai és a hatóságok a sorsára hagytak, annak legénységével együtt. Egyik fél sem érez már semmilyen felelősséget a hajón hagyott személyzettel kapcsolatban" - nyilatkozta Steve Trowsdale, az ITF felügyelői koordinátora.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Nicolas Economou

Az ITF tudomása szerint a hajó lefoglalása addig tart, amíg a tengerészek meg nem kapják a nekik járó 84.000 dollárnyi munkabért. A szervezet követeli, hogy a hajó tulajdonosai fizessék ki a legénységet, az ITF által eddig az esetre fordított összes költségét is, valamint a sorsukra hagyottak hazajutási költségét is fedezzék.

"Ha nem kapjuk meg ezeket az összegeket a hajó tulajdonosaitól, akkor ismét bírósághoz fordulunk, és ekkor már az Onda elárverezését fogjuk kérvényezni. Az így remélt pénzt pedig a tartozásokra fordítjuk majd" - jelezte Trowsdale.