Fordulópont jöhet a világ energiaellátásában

Napenergia, napelem
--FILE--Solar panels are displayed at a photovoltaic power station in Zhangjiakou city, north China's Hebei province, 11 October 2018. China's power generation rose 7.4 percent in the first nine months of 2018, with electricity from nuclear and wind power facilities expanding at a fast pace in September. The growth in the first three quarters was 0.3 percentage points lower than the first eight months, the National Development and Reform Commission said Wednesday (24 October 2018). In September, electricity from hydropower plants rose 4.1 percent. Nuclear and wind power production surged 12.8 percent and 13.5 percent, respectively. Power consumption in the first nine months rose 8.9 percent, 2 percentage points faster than the same period of last year, but slightly slower than 9 percent for the first eight months of this year. The slowdown in power production and consumption came amid slightly slower economic growth. China's economy expanded 6.7 percent in the first three quarters, down from 6.8 percent in the first half but staying above the government's annual target of around 6.5 percent.
Vágólapra másolva!
Fordulópont jöhet az energiaellátásban a szél-és a napenergia, valamint az atomenergia növekvő felhasználásával a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdai jelentése szerint, melyben kiemelik, hogy az említett energiaforrások vezető szerepet kapnak a következő három évben az energiatermelésben.
Vágólapra másolva!

Fatih Birol, az IEA főigazgatója üdvözölte a megújuló energia és az atomenergia térhódítását, hozzátéve, hogy felhasználásuk elég gyorsan nő ahhoz, hogy a világ egyre növekvő energiaigényét szinte teljesen kielégítsék.

- szögezte le.

A jelentés szerint a nap-és a szélenergia aránya az energiatermelésben 2022-ben 28 százalék volt világszerte, 2025-re ez az arány 35 százalékra nő.

A globális energiaigény ugyanakkor várhatóan szintén nőni fog a következő három évben, mégpedig 29 281 terawattórára

- teszik hozzá a kutatás összeállítói.

Kína egyik naperőművének távlati képe Forrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

A megnövekedett energiaigényt a többi között az éghajlatváltozással magyarázzák, példaként Indiát említve, ahol a hőhullámok miatt minden eddiginél nagyobbra nőtt az energiaszükséglet.

A megújuló forrásokból nyert energia várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térségben emelkedik a legjobban, 11,6 százalék éves növekedési rátával, ezt követi Európa 9,4 százalékkal, majd az amerikai kontinens, 5 százalékkal. Ugyanakkor Ázsiából mérték a legnagyobb energiaszükségletet is, elsősorban Kínából, Indiából és a kontinens délkeleti részéből, noha a jelentésben hozzáteszik, hogy a Kínában zajló energiafolyamatok "egyelőre bizonytalanok".

Várhatóan emelkedni fog a nukleárisenergia-termelés is, az előrejelzések szerint 2025-ig évente 3,6 százalékkal.

Ez a ráta várhatóan a Közel-Keleten lesz a legmagasabb, amelyet az ázsiai és csendes-óceáni régió követ 6,6 százalékkal, majd Európa, 4,2 százalékkal.

A gáztüzelésű erőművekből származó termékek Európában várhatóan csökkennek, globális téren azonban ez a csökkenés vélhetően kevéssé fog megmutatkozni, mert - a jelentés szerint - a Közel-Keleten viszont jelentősen emelkedni fog az ilyen módon előállított energia mennyisége.