Ivóvíz ATM-eket állítottak üzembe az egyik országban

ghána, vízhiány, víz, afrika
A factory worker packs sachets of treated drinking water in plastic bags at a factory in Accra, Ghana, on December 1, 2022. - Ghana is battling its worst economic crisis in decades. The government on December 14, 2022 signed a $3 billion bailout deal with the International Monetary Fund in a bid to shore up its public finances, but economic stability is still a way off. Once applauded as a haven of economic stability and security in a region plagued by coups and jihadist wars, Ghana has steadily lost investor confidence as its economy slipped into crisis. (Photo by Nipah Dennis / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ számos országban okoz súlyos gondot az általánosan elérhető, biztonságos és megbízható ivóvíz hiánya. Ghánában például 5 millió ember nem fér hozzá tiszta ivóvízhez. Az afrikai országban tisztavíz-ATM-eket hoztak létre, hogy segítsenek a helyzeten.
Vágólapra másolva!

A világ összlakosságának negyede nem fér hozzá folyamatosan biztonságos ivóvízhez. Ghánában például a 31 milliós lakosságból 5 millióan szenvednek a vízhiánytól.

Tízből egy embernek pedig több mint 30 percet kell megtennie az otthonától ahhoz, hogy tiszta ivóvízhez jusson.

A probléma azokban a vidéki közösségekben a legsúlyosabb, ahol nem épült ki a vízellátáshoz szükséges infrastruktúra. Ezek általában szegény régiók, és az államok a nem kormányzati szervezetekkel karöltve igyekeznek megoldásokat találni a vízhiány enyhítésére.

Víz ATM a ghánai Yankwei településen

Ghánában egyes magánszolgáltatók már úgynevezett víz ATM-eket hoztak létre. Ezek automata vízcsapok, melyek megbízható ivóvízforrást biztosítanak.

A napenergiával működtetett létesítményeket úgy tervezték, a nap 24 órájában működjenek,

és kellően olcsók legyen ahhoz, hogy a szegényebb közösségek is megengedhessék maguknak az önkiszolgáló vízfogyasztást.

A víz ATM-ek általában talajvizet használnak fel, és közvetlen összeköttetésben állnak a víztisztító berendezésekkel. A fogyasztók úgynevezett vízkártyákkal fizethetnek. Az általános tarifa alapján 20 liter víz 10 pesewába, vagyis nagyjából 3 forintba kerül.