Eláruljuk, hogy honnan ered az ABC-üzletek neve

neon fényben úszó Budapest galéria
Magyarország, Budapest XIII. Szent István körút 30., Csemege ABC Áruház. ÉV 1965
Vágólapra másolva!
Amikor valaki lemegy a kisboltba élelmiszert vásárolni, a mai napig sokszor azt mondja, hogy „leugrom az ABC-be", azzal viszont valószínűleg kevesen vannak tisztában, hogy miért pont ABC ezeknek az üzleteknek a neve? 
Vágólapra másolva!

Egy olyan rövidítésről van szó, amely még a szocializmus évtizedeiből maradt itt.

A legtöbb forrás szerint a szó az Alapvető Beszerzési Cikkek rövidítésből keletkezett, bár sokan gondolják úgy: azért nevezik így ezeket az üzleteket, "mert ott mindent lehet kapni, a-z-ig" - írja a Dívány.hu. Létezik még egy harmadik verzió, az Állami Bevásárló Centrum, de ez tűnik a legkevésbé valószínűnek.

Csemege ABC Áruház Budapesten a XIII. kerületi Szent István körút 30. szám alatt 1965-ben Forrás: Fortepan / FŐFOTÓ

Az első változatot erősíti meg az MTVA hírarchívuma is, amely azt írja a név keletkezésének történetéről, hogy az ABC bolt neve az Alapvető Beszerzési Cikkek kifejezésből ered. Magyarországon az első ABC-áruházat 1963-ban adták át.

Ezek olyan önkiszolgáló rendszerű élelmiszerboltok voltak, amelyekben iparcikkeket is árusítottak. Az ABC kisáruház alapterülete általában legfeljebb 600 négyzetméter volt, a nagyobbaké a duplája. A vevők bevásárlókocsival vagy kosárral járkáltak a polcsorok és a gondolák között.