Átadták Magyarország új naperőművét

Paks, 2019. március 5. Az újonnan átadott paksi naperőmű napelemtáblái 2019. március 5-én. Az ország egyik legnagyobb, 9 milliárdos költséggel készült naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával valósult meg az atomerőműtől néhány kilométerre. A 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőmű mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja. MTI/Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 24 megawatt csúcsértékű (MWp) beépített teljesítményű naperőművet épített Szegeden európai uniós támogatással. A beruházás összköltsége 9,455 milliárd forint, melyhez 3,575 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.
Vágólapra másolva!

Az MVM Zöld Generáció Kft. – az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata – jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új naperőművet épít az országban KEHOP támogatással.

A vállalat egy 24 megawatt csúcsteljesítményű (MWp) teljesítményű naperőművet létesített (a KEHOP-5.1.1-17-2021-00011 projekt keretében) Szeged északi részén, a Sándorfalvi út mentén, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez.

A beruházással tovább növekedett a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és hozzájárul a villamosenergia szektor fajlagos szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséhez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

A beruházás összköltsége 9,454 milliárd forint, melyet 37,8 százalékban vissza nem térítendő támogatásból, 62,2 százalékban saját forrásból finanszírozott az MVM Csoport.

A naperőmű megépítésével a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid kibocsátása tovább csökken, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréshez is jelentősen hozzájárul.

Az erőmű éves átlagban mintegy 100.741 gigajoule (GJ) villamos energiát termel majd, ami közel 12.500 háztartás éves villamosenergia-szükségeltét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27.300 tonnával csökkenti az ország szén-dioxid kibocsátását. Az erőmű még 2023 tavaszán megkezdi a kereskedelmi üzemet.