Minden nyolcadik brit cég tönkre mehet idén

london, utazás, híd, tower, big ben, város, anglia
A legtöbb bejegyzés a közösségi médiában Londonnal kapcsolatban található
Vágólapra másolva!
A költségek növekedése miatt több százezer brit kisvállalkozás mehet tönkre az idén, több milliárd fontot eltüntetve a világ hatodik legnagyobb gazdaságából.
Vágólapra másolva!

Minden nyolcadik brit mikrovállalkozás vezetője tart attól, hogy az idén le kell húznia a rolót – derült ki a GoDaddy amerikai nyilvános internetes doménregisztrátor és webtárhely-szolgáltató által készített szokásos éves felmérésből. A csőd 630 ezer vállalkozást veszélyeztet.

A mikrovállalkozások tíz embernél kevesebbet foglalkoztató cégek, és Sky News a tudósításában személyes példákat is kiragadott a bajban lévők közül. Egyikük a saját és más művészek műveit árulja internetes galériájában és az általa szervezett kiállításokon. A megélhetési válság és a fogyasztói kiadások jelentős visszafogása azonban katasztrofális a vállalkozása számára.

„Tudom, hogy az ötszörösére nőhetne a vállalkozásom, ha lenne egy boltom, de zsákutcába jutott minden egyeztetésem az ingatlantulajdonosokkal, mert megfizethetetlenek a bérleti díjak" – panaszkodott egyikük a hírtelevíziónak, és nincs egyedül ezzel a problémával.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az évente kiadott felmérés eredménye szerint, amelyről a vg.hu számol be, a megkérdezett vállalkozóknak csak az ötöde gondolja úgy, hogy a kormány eleget tesz a talpon maradásuk érdekében.

A válaszadók 42 százaléka adókedvezményekkel kapcsolatos támogatást szeretne, de várnák a vállalkozásfejlesztéshez és a digitális stratégia kialakításához nyújtott technikai segítséget is. Több mint háromnegyedük a megélhetési válságot nevezte a legsúlyosabb problémának, amellyel valaha is szembe kellett néznie, és ezen belül a folyamatosan emelkedő energiaárakat tartják a legsúlyosabb problémának.

A gond nagyobb, mint első pillantásra tűnhet, Andrew Gradon, a GoDaddy Egyesült Királysággal foglalkozó vezetője szerint ugyanis a mikrovállalkozások képviselik brit magánszektor 96 százalékát. „Ők az ország gazdaságának éltető elemei és ők azok, akik a megélhetési válság közvetlen hatását a frontvonalban érzik" – figyelmeztetett.

A tanulmány szerint 12 milliárd fontot vonna ki a világ hatodik legnagyobb gazdaságából, ha csupán a fenyegetett mikrovállalkozások 12 százaléka tönkremenne.

(Egy font 427,3 forint.) Kiderült belőle az is, hogy a megélhetési válság aránytalanul nagy hatással van az etnikai kisebbséghez tartozó vállalkozók tulajdonában lévő mikrovállalkozásokra. A fekete vállalkozók 85, az ázsiaiak 84 százaléka szerint soha nem voltak még ennyire nehéz helyzetben, míg ez az arány a fehérek között csak 74 százalék.