Nagy a baj, megsérült egy korábban eltűnt, halálos cézium-137 radioaktív henger

radioaktív henger, acélcső, eltűnt egy gőzerőműből, Thaiföld, Prachinburi, 2023
This image made on March 14, 2023, from the 2022 video provided by the Prachinburi Provincial Public Relations Office, shows a radioactive cylinder, a steel tube, 30 cm (12 inches) long and 13 cm (5 inches) diameter that has gone missing from a steam power plant in Thailand's eastern province of Prachinburi. The video was taken in December 2022.
Vágólapra másolva!
A thaiföldi hatóságok megtalálták az a radioaktív hengert, melynek eltűnését még a hónap elején jelentették. A rossz hír viszont az, hogy az eszköz már nem volt sértetlen, amikor rátaláltak, vagyis fennáll a veszélye, hogy súlyos egészségügyi kockázatnak voltak kitéve, akik a közelébe kerültek.
Vágólapra másolva!

A cézium-137-es radioaktív anyagot tartalmazó acélcső a thaiföldi Prachin Buri tartomány egyik erőművéből tűnt el, ahol hamu mérésére használták.

A hengert azután találták meg, hogy március 19-én radioaktivitást észleltek a tartomány legnagyobb acélöntödéjében

– írja a Quartz.com a The Nation Thailand című bangkoki lap alapján, amely idézte a tartomány kormányzójának beszámolóját.

A hatóságok abban bíztak, hogy az eset szerencsésen zárul, és a henger ugyanúgy sértetlen lesz, mint az a cézium 137-et tartalmazó kapszula, amely Ausztráliában tűnt el, januárban, és 6 hét keresés után találtak rá. Erről az incidensről az Origo több cikkében számolt be, ebben például arról lehet olvasni, hogy miért fenyegetett komoly veszéllyel a bányaipari vállalat eltűnt kapszulája. Hasonló a gond a mostani thaiföldi esetnél is. Ha ugyanis a hengert felnyitják, akkor a benne lévő sószerű anyag könnyen szétszóródhat, és ez súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet, sérülésekkel és marandó károsodással.

Előbbiek közé taroznak a kiütések, az égési sérülések, utóbbiak közé a hosszútávon kialakuló daganatos megbetegedések is.

A hírek szerint viszont Thaiföldön a kedvezőtlen forgatókönyv vált valósággá. A mérési eredmények ugyanis olyan fémhulladékból származnak, amelyet már kockákká tömörítettek, hogy azok vasárnap este olvasztásra készen álljanak.

Vagyis a radioaktív henger nem volt sértetlen.

Az öntöde működését azonnal leállították, és minden alkalmazottat távozásra szólítottak fel. A hatóságok kordonnal zárták el az üzemet, hogy megakadályozzák az illetéktelenek belépését. A munkásokat vizeletvizsgálatnak vetik alá, és ellenőrzik az esetleges sugárterhelés jeleit – mondta Opas Karnkawinpong az ország Közegészségügyi Minisztériumának képviseletében.

Sokan azonban feldühödtek a hatóságok eljárásán, ugyanis a kormány nem közölte, hogy mikor történhetett meg a henger beolvasztása, ahogy arról sem tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy mennyi radioaktív anyag szabadult fel.

A kormány azzal igyekezett eloszlatni a félelmeket, hogy „nem találtak szennyeződést" a területen, és egyetlen klinikáról vagy kórházból sem jelentettek sugárfertőzéses esetet.

A cézium-137 felezési ideje (amennyi idő alatt egy izotóp radioaktivitása az eredeti érték felére csökken) 30 év, és az anyag 300 évig marad meg a környezetben. Az eltűnt cézium-137 henger eredeti mérete 25 kilogramm volt.

Nem kizárt azonban, hogy annak az erőműnek a vezetőit is felelősségre vonhatják, ahonnan a henger eltűnt. Noha 50 ezer baht (kb. 530 ezer forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki hasznos információval tudja segíteni a keresést,

lehetséges, hogy a henger már február közepén elveszett, miközben csak március 10-én jelentették be, hogy keresik.

Ha kiderül, hogy az erőmű késedelmesen jelentette be az eltűnést, akkor akár 100 ezer baht pénzbírságot is kaphat, az illetékes vezető pedig akár egy év börtönbüntetéssel nézhet szembe.