Lekerül a Matterhorn hegycsúcs a Toblerone csomagolásáról

A világ leggazdagabb csokoládé vállalatai - fotók  Mondelez International Toblerone
7. Mondelez International
Vágólapra másolva!
Lekerül a Toblerone csomagolásáról a Matterhorn hegycsúcs. Az ikonikus csokoládét gyártó vállalat ugyanis a termelés egy részét elköltözteti Svájcból, ami azt jelenti, hogy már nem felel meg a svájci ikonográfia használatára vonatkozó állami szabályozásoknak.
Vágólapra másolva!

Le kell vennie a Matterhorn hegycsúcs ábrázolását a Toblerone csomagolásáról a csokoládét gyártó vállalatnak. Az édességmárka amerikai tulajdonosa, a Mondelez, ugyanis a Toblerone gyártásának egy részét elköltözteti Svájcból, ami azt jelenti, hogy

a termék így már nem felel meg a svájci ikonográfia használatát szabályozó szigorú állami szabályoknak

– írja a The Guardian.

Az új csomagoláson egy általánosabb alpesi hegycsúcs szerepel majd. A modernizált, áramvonalas hegyi logó pedig igazodni fog a csokoládé híres, háromszög alapú kialakításához – mondta az Aargauer Zeitunk című lapnak a Mondelez szóvivője.

További változtatás lesz, hogy a csomagoláson ezentúl nem az szerepel majd, hogy „Svájcban készült", hanem az, hogy „Svájcban alapított".

A kötelező módosítás hátterében egy 2017-ben bevezetett svájci jogszabály áll, amely korlátozza a nemzeti zászló vörös alapon fehér keresztjének, valamint a svájci származásra utaló egyéb jelzők és ábrázolások használatát az ipari termékekben és szolgáltatásokban.

Lekerül a Matterhorn hegycsúcs a Toblerone csomagolásáról Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Ennek értelmében ahhoz, hogy az élelmiszerek „Svájcban készült" (made in Switzerland) megjelöléssel kerüljenek forgalomba, az szükséges, hogy a nyersanyagok 80 százaléka az országból származzon. Emellett a feldolgozás jelentős részének is Svájcban kell történnie.

A tej- és tejalapú termékek esetében ez a kvóta 100 százalékos.

Értelemszerűen kivételek ez alól azok az összetevők (mint a kakaó), melyeket nem lehet Svájcból beszerezni.

Mindennek komoly üzleti jelentősége is van a cégek számára. Tanulmányok kimutatták ugyanis, hogy a „made in Switzerland" jelzéssel ellátott termékeket 20 százalékkal magasabb áron lehet eladni, mint más eredetű, de hasonló árukat. A luxuscikkek esetében az eladási ár akár 50 százalékkal is emelkedhet, ha svájci termékről van szó.

A Toblerone csokoládét 1908 óta a svájci fővárosban, Bernben állítják elő, melynek címerállata – egy medve – a csomagoláson el is van rejtve a Matterhornt ábrázoló képen.

A Toblerone neve a feltalálója, Theodor Tobler vezetéknevéből, illetve a torrone nevű édesség nevének összetételéből jött létre. Utóbbi a délnyugat-európai karácsonyi hagyományokra jellemző, pirított mandulás, nugátos csemege.

A Mondelez, amely 2012 óta a Toblerone tulajdonosa, tavaly jelentette be, hogy 2023 végétől a gyártás egy részét a szlovákiai üzemébe helyezi át, ahol az eredetileg Svájcban készített Milka csokoládémárkát is gyártja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!