Súlyos katasztrófát okoz a szárazság Afrikában

drought TOPSHOTS Horizontal
Turkana women carrying firewood walk past a carcass of a cow, in the area of Loiyangalani, which is the worst affected by the prolonged drought, in Marsabit, northern Kenya, on July 12, 2022. - Four consecutive seasons of poor rains have left millions of drought-stricken people in Kenya, Somalia and Ethiopia facing starvation. (Photo by Simon MAINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy friss elemzés szerint az Afrika szarvának nevezett régióban tapasztalt aszály miatt közel 4,5 millió ember szorul humanitárius segítségre, és csak Szomáliában 43 ezren haltak meg tavaly.
Vágólapra másolva!

Egy csütörtökön közzétett elemzés szerint a kontinens északkeleti régiójában, az Afrika szarvának is nevezett térségben az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszályos időszakait szenvedik el az országok. Etiópia, Kenya és Szomália 2020 októbere óta már öt esős évszakban nem kapott elég csapadékot.

Ennek következtében a térségben mára 4,35 millió ember szorul humanitárius segítségre

– derül ki World Weather Attribution (WWA) jelentéséből, melyet nemzetközi éghajlatkutató szakemberek állítottak össze.

Az ENSZ szerint csak Szomáliában legalább 43 ezer ember halt meg az aszály miatt tavaly, és további 6,5 millióan éhezhetnek. Sokan otthagyták az otthonaikat, hogy akár több száz kilométer vándorlás után vízhez és élelemhez juthassanak.

A helyzet annyira súlyos, hogy a szervezet 2,6 milliárd dolláros segélyt kért a lakosságnak, aminek eddig csak a 15 százalékát sikerült összegyűjteni

– írta meg a Világgazdaság.

Humanitárius katasztrófát okoz az afrikai szárazság Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

A szakemberek szerint a közel három éve tartó szárazság jelentős részben a klímaváltozásnak tudható be, azonban egybeesett a La Niña jelenséggel is. Ez egy olyan óceáni jelenség, melynek következtében Kelet-Afrikában általában az átlagosnál rövidebbek az esős időszakok – írja az Al Jazeera.

Az Afrika szarván elmaradó csapadék elsősorban pásztorokat és földműveseket érint, akik a termés elsorvadását és a vízforrások kiszáradását kénytelenek elszenvedni.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a száraz hónapok után gyakran hirtelen hatalmas esőzések árasztják el a területeket. Erre pedig a helyi lakosság és az infrastruktúra nincs kellően felkészülve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!