Kiderült, hogy mennyi pénzbe fog kerülni a korlátlan tiszta energia

Tokamak energy
1030763 01/01/1984 A model of the Tokamak 15 experimental controlled nuclear fusion device in the Nuclear Pavilion at the Exhibition of the National Economic Achievements of the USSR (now the All-Russian Exhibition Center). Igor Mikhalev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a magfúzióval foglalkozó vállalatok nagyjából 7 milliárd dollárt költhetnek el az energiatermelés érdekében, mire az első fúziós erőmű megépülne. Idővel aztán a teljes beruházott összeg viszont már több ezer milliárd dolláros nagyságrendű lehet.
Vágólapra másolva!

Egy újonnan közzétett felmérés szerint a magfúziós energiatermeléssel foglalkozó vállalatok hozzávetőleg 7 milliárd dollárt költhetnek el beruházásokra és a beszállítói láncaik fejlesztésére, mielőtt az első, hálózatra termelő - azaz a normál energiaellátásba bekapcsolódó - erőmű egyáltalán megépülne.

Mi a fúzió? A fúzió akkor következik be, amikor az atommagok egyesülése hozza létre az energiát, hasonlóan ahhoz a folyamathoz, amely a csillagokban - így a Napban is - végbemegy. Ehhez azonban elképesztően sok energia befektetésére van szükség. Éppen ezért volt hatalmas áttörés, amikor nemrég sikerült elérni, hogy

a fúziós eljárás során a kinyert energia meghaladta a befektetett energia mennyiségét.

A Fusion Industry Assiociations (FIA) iparági szervezet felmérése szerint tavaly a fúzióval foglalkozó magáncégek és állami laboratóriumok 500 millió dollárt költöttek a beszállítói láncaik biztosítására. Ez a kiadás emelkedhet 7 milliárd dollárra az első erőmű megépítéséig.

Ha azonban ez megépül, akkor onnantól a beruházások mérete gyorsan elérheti a több ezer milliárd dollárt is. A várakozások szerint az első fúziós erőmű megépítésére 2035 és 2050 között kerülhet sor.

Az ellátási lánc költségeinek jelentős részét várhatóan a magas minőségű acél és beton, illetve a szupravezető huzalok beszerzése teszi ki. Ezek szükségesek olyan speciális kamrák megépítéséhez, melyekben a felhasznált üzemanyagokat több mint 100 millió Celsius-fokra hevítik.

Andrew Holland, a FIA vezetője, hangsúlyozta, az ellátási lánc stabilnak mondható, ugyanis egyetlen kritikusan fontos alkatrészből vagy nyersanyagból sincs globális hiány, illetve egyik sem származik kizárólag instabil helyzetben lévő országból.

Noha világszerte hiány van tríciumból (ez a hidrogén radioaktív izotópja), sok vállalat azt tervezi, hogy lítium felhasználásával állítanak elő tríciumot a fúziós üzemekben – írja a Reuters. Holland becslése szerint egy fúziós üzemnek mindössze annyi lítiumra lenne szüksége, amennyi egy elektromos autóban található.

Cikkünk kiemelt képén egy kísérleti fúziós reaktor tokamakja.