Jön a kártalanítás az esemény miatt, ami elindította a világ legnagyobb inflációját

AFRICA PICTURES Zimbabwe politics Horizontal
Children stand besides a mural of former Zimbabwe President Robert Mugabe in Mbare district of Harare on September 6, 2019. - Robert Mugabe, Zimbabwe's ruthless ex-president, dies aged 95 in Singapore, the country's president announced on September 6, 2019. (Photo by Jekesai NJIKIZANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Afrikai Fejlesztési Bank bejelentése szerint készül az a pénzügyi eszköz, amivel kártalanítanák a zimbabwei fehér farmereket, akiktől a Mugabe-rezsim 2000-ben eltulajdonította a földeket, és ami után  a mezőgazdasági mélyrepülést a teljes gazdasági összeomlás követte a történelem legnagyobb hiperinflációjával.
Vágólapra másolva!

Az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, Akinwumi Adesina egy Hararéban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábban elfogadottak szerint, dolgoznak egy kártérítési eszköz létrehozásán.

Az új javaslat értelmében "a tőkepiacok kihasználásával" elkerülhető lenne Zimbabwe adóssághelyzetének súlyosbodása.

"Az Afrikai Fejlesztési Bank a zimbabwei kormánnyal együttműködve jelenleg olyan innovatív pénzügyi eszközök és struktúrák kidolgozásán fáradozik, amelyek segítségével kifizethető lenne a 3,5 milliárd dolláros kártérítés. Arra bátorítom a fejlesztési partnereket, hogy dolgozzanak együtt ezen a javasolt struktúrán, amely segíthet a tőkepiacok mozgósításában a kompenzációk finanszírozása érdekében anélkül, hogy Zimbabwe további adósságot vállalna magára'' - olvasható a nyilatkozat egy részében.

Egy 13 éves fiú gyűjti be az előző évi termést Zimbabwe-ban Forrás: AFP/Ziniyange Auntony

A zimbabwei kormány 2020-ban egyezett bele abba, hogy kártalanítja a helyi fehér farmereket, akiknek földjeit a kormány 2000-től kezdődően elvette, és azoknak a családoknak adta, melyek tagjai az ország korábbi diktátorának, Robert Mugabe-nak segítettek hatalomba kerülni a korábbi polgárháborút követően. A kisajátításoknak lavinaszerű következményei lettek: nyugati szankciók sorát váltották ki, és a korábban Afrika éléskamreájának tartott Zimbabwe pedig elszigetelődött.

Mint ahogy azt halála kapcsán az Origo bemutatta, Rober Mugabe elnök országlása alatt a 2000-ben végrehajtott alkotmánymódosítás keretében a fehér gazdálkodók földjeinek többségét az állam kártérítés nélkül kisajátította. A mezőgazdaság alapját jelentő birtokkisajátítással azonban az egész ország gazdaságát indították el a lejtőn. A földeket birtokba vevő új gazdálkodók nem tudtak megbírkózni a termelési feladatokkal, ezért hamarosan felütötte a fejét az éhezés az országban. Zimbabwe gazdasága rekordgyorsasággal omlott össze, a helyi pénz - amely egykor paritáson volt az amerikai dollárral - elértéktelenedésének mértékét és tempóját azóta tankönyvi példaként emlegetik a hiperinflációra. Zimbabwe azóta sem tudott teljesen talpra állni a gazdasági megrogyásból.

Forrás: Africanews