Nem árt az óvatosság a napelemekkel

napelem ház
France, house with a roof entirely covered with solar panels.
Vágólapra másolva!
Hiába szólnak érvek az elektromos és a gázfűtés mellett, hosszú távon valójában mindkettő tetemes anyagi terhet róhat a családokra. 
Vágólapra másolva!

A hőszivattyús fűtésrendszereket is forgalmazó EasyKit Kft. vezető értékesítője, Szajki Balázs arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb megoldás, ha jól működő, energiatakarékos házat építenek, alacsony fogyasztású gépészettel, illetve

csak annyi napelemmennyiséget telepítenek, amennyi az ingatlan teljes elektromos fogyasztásához igazodik.

Így ugyanis elkerülhető, hogy az ingadozó gázáraktól vagy a napelemes elszámolás változásaitól függjön a rezsiszámla.

Egy épület energiahatékonyságának a növelésére alapvetően két módszert kell alkalmazni:

  • az energiahatékonyságnak megfelelő építkezés,
  • és alacsony fogyasztású, megújuló energiát használó gépészet.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy megkétszerezze az egyéni hőszivattyúk telepítési arányát. Mindez a következő öt évben összesen tízmillió egységet eredményezne.

Mit jelentenek az energiahatékonysági besorolások?

Ha a háznak a hőveszteségei közepesek, de a felhasznált energia nagy része megújuló energiából származik, akár a legjobb, AA++ besorolás is elérhető. Ehhez képest egy passzívház, amely sokszor kevesebb energiát fogyaszt, és megújuló energia hasznosítása nélkül is jóval alacsonyabb a rezsiköltsége, csak CC-s besorolást kaphat, ha nincs megújuló energiaforrása. Ezért vigyázni kell ezekkel a minősítésekkel.

Ebből a példából is jól látszik, hogy az alacsony energiafelhasználású ház nem csak a törvényi előírás miatt fontos, hanem sokkal inkább a lakókomfort miatt. Ezért a törvényi megfelelésen túl is érdemes optimalizálni - emeli ki a Világgazdaság cikke.

Nem árt megfontolni a napelemes beruházásokat Forrás: Shutterstock

Miért kell óvatosnak lenni a napelemmel?

A közel nulla energiaigényű házaknál a legjobb koncepció a hőszivattyú, a felületfűtés- és hűtés, valamint a napelem kombinációja. Vannak, akik elektromos kazánnal, fűtőszőnyeggel és napelemmel próbálkoznak, ez viszont a rendkívül ingatag energiaárak miatt közel sem biztos, hogy hosszú távon megtérül, sőt, pénznyelő is lehet. Alapvetően azon az alapelven kellene változtatni, hogy nagyon magas fogyasztású házakat olcsóbbnak titulált elektromos fűtéssel építenek meg, arra hivatkozva, hogy a napelem kiszolgálja az igényeket. Csakhogy erre nincs felkészülve a hálózat, ráadásul ha a szaldós elszámolás kedvezőtlenül változik, akkor az anyagilag nagyon rosszul is érintheti a fogyasztókat.

További részletek ide kattintva olvashatók.