Vigyázat: mérgező anyagok lehetnek ebben az élelmiszerben

Nébih 2021 - aktuális, ezt használd, ne a régit!
Vágólapra másolva!
Mérgező növényi részek (burgonya bogyó termése) lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az Ardo Wok Mix 2,5 kilogrammos 2025 februári lejáratú és az 1 kilogrammos 2025 augusztusi lejáratú termékeket ne használják fel. Az érintett termékek árát visszatérítik az üzletekben.

A mérgező anyagról a Nébih azt írta: a szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag, ezek a vegyületek természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés.

Kép a termékről:

Forrás: Nébih

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne használják fel:

1. ARDO Wok Mix 2,5kg

Lejárat: 02.2025

Tételszám: 243044

Kiszerelés: 2500 g

2. ARDO Wok Mix 1 kg

Lejárat: 08.2025

Tételszám: 243044

Kiszerelés: 1000 g

A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás). A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell.

Magyarországon a nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 milligramm kilogrammonként.