Megjósolták, milyen csapások pusztíthatják el a legnagyobb, fából épülő várost

Atrium Ljungberg project
Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2027-re felépülhet a világ legnagyobb fából készülő városa, ám az összeesküvés elméletek hívei szerint azt a termeszek támadása és tomboló tűzvész semmisíti majd meg.
Vágólapra másolva!

Az Atrium Ljungberg projekt keretében Svédországban megépülő Stockholm Wood City (Stockholm faváros) a világ legnagyobb fából épült városa lesz. Kivitelezését 2025-ben kezdenék, és két évvel később már készen állna a több ezer lakó beköltözésére.

A fejlesztés 250.000 négyzetmétert ölel fel.

Az ingatlanipar a zöld átmenet szempontjából alapvető fontosságú, mivel az épületek a világ szén-dioxid-kibocsátásának nagyjából 40 százalékát adják. A Stockholm Wood City a fenntartható építészet és városfejlesztés új korszakát jelzi. Az új terület 7.000 irodahelyiségnek és 2.000 lakásnak ad majd otthont Stockholm déli részén, Sickla városrészben.

Az Atrium Ljungberg project látványterve Forrás: Atrium Ljungberg / Henning Larsen

A fa használatának előnyei mellett a projektnek számos egyéb pozitív környezeti hatása is van. A városrészben az irodahelyiségek kapják majd a hangsúlyosabb szerepet, amivel a stockholmi belvárostól délre fekvő munkahelyek hiányát igyekeznek pótolni, hogy több ember számára rövidülhessen le az ingázási idő.

A fejlesztés működtetésében a saját termelésű, tárolt és megosztott energiára összpontosít.

Továbbá Annica Ånäs, az Atrium Ljungberg vezérigazgatója azt állította a kivitelezés technológiai megoldásai kapcsán, hogy az építkezés "történelmi mérföldkő" lesz az ország "innovációs képességei" szempontjából.

Atrium Ljungberg project keretében főleg irodaházak épülnének Forrás: Atrium Ljungberg / Henning Larsen

A szkeptikusok tábora

A projekt nagy hírnevet szerzett magának az országban, ugyanakkor a szkeptikusok és az összeesküvés-elméletek iránt érdeklődők a fantáziáját is megmozgatta. Egyesek ugyanis nem tudják elképzelni, hogy ez az önfenntartó város hogyan lesz képes hosszútávon is működni, és így vannak, akik azon töprengenek, hogyan és mikor fog majd az ambíciózus terv csúfos kudarcot vallani.

Valaki például az alábbiakat írta a projekttel kapcsolatban a Redditen: "Úgy érzem, ez az a pillanat, amikor a termeszek öntudatra ébrednek. Millió évnyi evolúción mennek keresztül, és már alig várják, hogy végre lecsaphassanak."

Egy másik felhasználó rámutatott a területen keletkező tüzek lehetőségére, hozzátéve:

Mások ellentmondást látnak abban az ígéretben, hogy a város épületei tűzállók lesznek, annak ellenére, hogy teljesen fából fognak majd felépülni.

Forrás: Daily Star