Száguldanak az egészségpénztárak, már előzik a nyugdíjkasszákat

Doktor, Egészségpénztár, ügyintézés,
Close up of modern elderly man sit at home having online consultation with doctor on computer, sick senior male talk on video call consulting with female nurse using laptop, healthcare concept
Vágólapra másolva!
Az egészségpénztárakon nem fognak a pénzügyi nehézségek, egyre több tagjuk van, és ők sokat is fizetnek. A magánorvosi szolgáltatásoknál jól jön az adóvisszatérítés, ráadásul még a lakáshitel törlesztésére vagy a beiskolázásra is használható az itt lévő megtakarítás. Az egészségpénztárak népszerűségét az is mutatja, hogy fennállásuk óta először már több a tagjuk, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Egyre többen választják az egészségpénztárat az öngondoskodni kívánó magyarok közül. Az egészség- és önsegélyező pénztárak taglétszáma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint június végére hajszál híján megközelítette a 1,1 millió főt.

Ez volt az első olyan eset, hogy a két önkéntes pénztári szektor, a nyugdíj- és az egészségpénztári közül az utóbbinak volt több tagja.

Miközben ugyanis a nyugdíjcélú öngondoskodást egyre kevesebben választják, és a fiatal tagok száma folyamatosan csökken, az egészség- és önsegélyező pénztárak népszerűsége töretlen.

A befizetett tagdíjak összegében is látszik ez. Bár a nyugdíjkasszákba folyó befizetések összege is nőtt az idén, de ennek mértéke nem érte el az infláció szintjét, az egészségpénztárakba viszont a tagok 23,2 százalékkal több tagdíjat fizettek 2023 első félévben, mint tavaly, miközben a munkáltatói befizetések 10 százalékkal nőttek. Ezek eredőjeként mintegy 21 százalékkal csaknem 27 milliárd forintra nőtt az idén az egészségpénztári befizetések összege. A pénztárakba befolyt személyi jövedelemadó-visszatérítés is rekordot döntött, meghaladta a 13,5 milliárd forintot, ami több mint a másfélszerese a tavalyinak.

A fotó illusztráció Forrás: Shutterstock/Fizkes

A tagok számláin lévő megtakarítások összege a félév végén meghaladta a 78 milliárd forintot, ebből a pénzből folyamatosan fizetnek ki egészségügyi kiadásokra a kasszák.

Az idei első félévben csaknem 39 milliárd forintot költöttek az egészségszámláról a tagok, 26 százalékkal többet, mint tavaly.

A vezető tétel továbbra is a gyógyszervásárlás, csaknem 15 milliárd forintot erre fordítottak.
A második legnépszerűbb felhasználási mód a magánorvosi ellátás, amire már csaknem ugyanennyit, 14,4 milliárd forintot fizettek az egészségpénztári számlákról, ez 34 százalékkal több a tavalyinál. A gyógyászati segédeszközök állnak a harmadik helyen 5,5 milliárd forintos költéssel.

Egyre népszerűbbek az olyan szolgáltatások, mint a gyerek születéséhez kapcsolódó ellátások finanszírozása vagy a lakáshitel törlesztése, az utóbbinál 50 százalékos növekedést mértek tavaly óta. Havonta a minimálbér 15 százalékának megfelelő törlesztőrészlet fizethető be a pénztárakból, ez jelenleg 34.800 forint. Ha valaki él ezzel a lehetőséggel, a befizetésekre igénybe vehető 20 százalékos adóvisszatérítésnek köszönhetően a pénztári levonások ellenére is több tízezer forintot spórolhat évente - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető pénzügyi szakértője.
Emellett az iskolakezdés idején is jól jöhet az egészségpénztár, mert beiskolázási támogatásra is igénybe lehet venni a számlán lévő megtakarítást, amiből nemcsak tanszereket vásárolhatnak a tagok, hanem akár a gyerekük albérletére, kollégiumi díjára és tandíjára is költhetnek.