Egyre borúsabban látják a jövőt a németek

Munich,,Germany,-,July,26:,Famous,Neuhauser,Street,(shopping,Street) german,shop,city,shopping street,germany,stachus,karlsplatz München Münich
Munich, Germany - July 26: famous neuhauser street (shopping street) in the downtown of munich on july 26, 2018
Vágólapra másolva!
A lakosság jövedelmi várakozásait tükröző mutatószám mínusz 5,1 pontról mínusz 11,5 pontra zuhant, a fogyasztói bizalmi index még nagyobbat esett.
Vágólapra másolva!

Bár a német elemzők nagyon várták a fogyasztói bizalmi index javulását, helyette azonban rémes adat jött ki szeptemberre. A német GfK gazdaságkutató intézet szeptemberi fogyasztói hangulatindexe már így mínuszban van, augusztusban -24,6 ponton állt, ehhez képest szeptemberre -25,5 pontra gyengült.

Hozzá kell tenni persze, hogy egy éve a mutató még mínusz 36,8 ponton állt, tehát ehhez képest minden „rózsásnak" tűnik. Vagy mégsem? Az aktuális gazdasági környezet megítélésére vonatkozó mutatószám mínusz 6,2 pontra süllyedt az augusztusi plusz 3,7 pontról.

A lakosság jövedelmi várakozásait tükröző mutatószám pedig mínusz 5,1 pontról mínusz 11,5 pontra, a lakosság költekezési hajlandóságát mérő szám pedig mínusz 14,3 pontról mínusz 17 pontra változott.

Vagyis meglehetősen rossz bőrbe kerülhet a német fogyasztás a következő időszakban.

Borúsak a lakosság fogyasztói várakozásai Németországban Forrás: Shutterstock

Ralf Bürkle, a GfK fogyasztói szakértője szerint egyre csökken az esélye annak, hogy a fogyasztói hangulat fenntarthatóan helyreálljon még az év vége előtt. „A tartósan magas infláció hátráltatja a fogyasztói hangulat javulását" – tette hozzá Bürkle, aki szerint, mivel a fogyasztói hangulat a következő hónapokban valószínűleg alacsony szinten marad,

a lakossági fogyasztás idén nem járul hozzá pozitívan az általános gazdasági fejlődéshez.

A GfK nulla feletti mutatója a lakossági fogyasztás éves szintű növekedését, a nulla alatti értéke csökkenését jelzi.