Kedvezően hat a lakáspiacra a CSOK Plusz bejelentése

anya baba mama
anya baba mama
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo arról beszámolt, bejelentették, és már meg is jelent az új lakástámogatási program, a CSOK Plusz legfontosabb paraméterei. Az ingatlan.com és a money.hu közös elemzése szerint az új program alapvetően a Babaváró támogatás logikáját követi, és a gyermeket vállaló családoknak valódi segítséget adhat mind az első lakás megvásárlásához, mind a család bővülése miatt nagyobb lakásba történő költözéshez a maximális értékhatáron belül. Az elemzés összeállítói szerint a jelenleg érvényben lévő, nagyvárosi CSOK-ra jogosultaknak érdemes lesz sietniük az év végén kifutó támogatások miatt.
Vágólapra másolva!

Többszörösére nő a támogatás, ha megszületnek a vállalt gyermekek

"Alapvető különbség a mostani támogatási rendszerhez képest, hogy feltétel nélküli vissza nem térítendő támogatás nincs a CSOK Pluszban, ugyanakkor

Emellett a mostani információk szerint nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között a program. Első lakás esetén maximum 80 milliós, nagyobba költözés esetén pedig legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni a CSOK Plusz keretében elérhető gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes hitelt. A kölcsön tőkerésze pedig a bevállalt második gyermek megszületése és minden további gyermek után 10-10 millió forinttal mérséklődik. Ez alapvetően a babavárós forgatókönyv, amelynél a kedvezményes hitel összege akkor csökken, ha világra jöttek a vállalt gyermekek" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Komoly mértékben csökken a tőke a vállalt gyermekek megérkezése esetén (illusztráció) Forrás: Shutterstock/New Africa

Hullámokat indíthat a lakáspiacon a CSOK Plusz

A portál szakértője azt is elmondta, hogy

két ok miatt sem kell rövid távon komolyabb drágulással számolni az ingatlanpiacon a CSOK Plusz miatt.

"Egyrészt a lakáspiacról az elmúlt másfél évben a vevők 40 százaléka eltűnt a magas hitelkamatok miatt, aminek következtében az árak csökkenésnek indultak. A csokos vásárlók pedig eddig is kevesebben voltak, mint a lakástámogatás nélküli vevők, ráadásul a jövőre hatályba lépő CSOK Plusz már csak a gyermeket vállaló családok számára lesz elérhető.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a CSOK Plusz alapesetben egy visszafizetendő kedvezményes hitel, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni mint egy vissza nem térítendő támogatást." - fogalmazott Balogh László. A szakember szerint habár

a CSOK Plusz árnövelő hatása korlátozott, de a lakáspiaci forgalmat közvetlenül és közvetve is élénkítheti.

"A magas hitelkamatok miatt leállt a lakáspiaci körforgás, mert a hitelből vásárló vevők hiányában azok sem tudtak továbbköltözni, akik hitel nélkül, de a meglévő lakásuk eladásából finanszírozták volna következő otthonukat. Ha a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci folyamatokat. Ezzel pedig azok az eladók is jól járhatnak, akik nem vesznek igénybe állami támogatást a továbbköltözéshez." – tette hozzá a szakember.

Mennyibe kerülnek a CSOK Pluszra alkalmas lakások?

Az összes magyarországi eladó lakás és ház kínálata több mint 154 ezer hirdetést tesz ki az ingatlan.com-on, aminek 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. A CSOK Pluszra jogosult, gyermekvállalást tervező házaspárok várhatóan a maximum 300 négyzetméteres családi házak, valamint a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások közül válogathatnak majd. Budapesten a szóban forgó házak esetében október közepén 729 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a lakásoknál pedig 946 ezer forintot tett ki. A különböző fővárosi kerületek között viszont jelentős különbségek lehetnek.

A vármegyeszékhelyeken a családi házaknál az átlagos négyzetméterár 530 ezer forint, a lakások esetében pedig 617 ezer forint. A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Győr, Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár, ahol 590-769 ezer forintnál tartanak az átlagos négyzetméterárak. Ezzel szemben a legolcsóbban Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon kínálják a szóban forgó ingatlanokat, mégpedig 223-486 ezer forintos átlagos négyzetméteráron.

A money.hu vezetője, Korponai Levente kiemelte, hogy a CSOK Pluszhoz rendelt, gyerekszám függvényében maximum 15, 30 és 50 millió forintos kedvezményes, 25 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete havi 71-237 ezer forint lehet.

Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben legalább havi 35-115 ezer forintos megtakarítást jelent az ugyanilyen összegű piaci lakáshitelek törlesztőjéhez képest.

Ráadásul amennyiben az új támogatás mellett a Babavárót is igénybe veszi a gyermeket tervező házaspár, akkor nagymértékben javul a mozgástere az otthonválasztásban akár saját pénz nélkül is, hiszen a Babaváró hitelt önerőként is használhatja a vásárláskor.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lépnie kell a jelenlegi CSOK-ra jogosultaknak

Korponai Levente szerint a jelenlegi CSOK-os támogatásra jogosultakat sürgeti az idő, ha szeretnék kihasználni a vissza nem térítendő támogatást és a meglévő gyerekekre igényelhető kedvezményes hitelt, hiszen erre csak az év végéig beadott igénylések esetén számíthatnak. A szakértők azt is elmondták, egyelőre csak a CSOK Plusz sarokparamétereit ismertette a kormány, maradt bőven fontos nyitott kérdés, például az illetékmentesség további sorsa is ilyen, sok függ majd a novemberben megjelenő részletszabályoktól.

Balogh László beszélt arról is, hogy a CSOK Plusz a lakásvásárlás mellett lehetőséget ad majd a vásárlással egybekötött felújításra is. A lakástámogatási rendszer jövőre várhatóan kiegészül egy új, meglévő lakások energetikai korszerűsítését célzó otthonfelújítási programmal is, ám erről konkrétumokat még nem lehet tudni.