Óriási büntetést kaphatnak a szemüveges sofőrök

Szemüveges autóvezető, szemüveg, vezetés, sofőr, autó, szemüvegben vezetés, illusztráció
A nerdy girl sitting in her car and looking for a parking spot. A girl in a car
Vágólapra másolva!
A szemüveges járművezetőket akár ezer fontra (mintegy félmillió forintra) is  büntethetik az Egyesült Királyságban, ha megszegik a szabályokat. Ez pedig elsősorban a szemüvegesekre vonatkozik.
Vágólapra másolva!

A Járművezetői és Járműengedélyezési kormányzati Ügynökség figyelmeztette a látásproblémákkal a vezetőket, hogy akár

ezer fontnyi bírságot és három büntetőpontot is kockáztatnak azzal, ha nem viselnek olyan szemüveget, vagy kontaktlencsét, amellyel tökéletesen látnak.

Az ilyen hanyagság ugyanis növeli az utakon bekövetkező balesetek lehetőségét.

Az előírások szerint a rövidlátóknak vagy más szembetegségben szenvedőknek vezetés közben szemüveget, vagy kontaktlencsét kell viselniük, hogy teljesen tisztán lássanak az úton. A szabályok szerint a járművezetőknek képesnek kell lenniük arra, hogy (szükség esetén szemüveggel vagy kontaktlencsével) 20 méterről el tudják olvasni a 2001. szeptember 1-je után gyártott autó rendszámtábláját. Emellett az autóvezetőknek megfelelő látómezővel is rendelkezniük kell, erről pedig az optikusok tudnak részletesebb tájékoztatást adni.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock/Dusan Petkovic

Az Egyesült Királyságban a gyakorlati autóvezetési vizsga is egyfajta látásvizsgálattal kezdődik, a vizsgázónak ugyanis hibátlanul el kell tudnia olvasnia az egyik közelben parkoló autó rendszámtábláját. Ha ezt az illető rosszul teljesíti, az a vezetési vizsga sikertelenségét eredményezi, és a vizsga nem folytatódik.

A szabály azt azonban engedélyezi, hogy az emberek egy szemmel is vezethessenek, ha a másik szemükön teljes "látómezővel" rendelkeznek.

Forrás: Mirror