Nagy bejelentés érkezett az Airbus magyarországi gyáráról

Airbus helikopter
Gyula, 2022. július 28. Az Airbus új gyulai gyára az átadás napján, 2022. július 28-án. A mintegy 2,2 milliárd forintból létrejött, 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemben az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak acélból és titániumból precíziós alkatrészeket, emellett az ajtópanelek egy részét is itt állítják elő. A gyulai lesz ezen alkatrészek esetében a teljes Airbus-család egyedüli ellátási pontja. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Gyulára került az Airbus Helicopters Hungary precíziós alkatrészeinek gyártása. Az itt gyártott alkatrészeket eddig Franciaországba, egész pontosan Marseille-be szállították, ahol a Satys gyárában folytatták velük a munkát. A Satys azonban Gyulán is üzemet épített, amely megkapta a szükséges engedélyeket, így már a munka teljes folyamata Magyarországon történhet.
Vágólapra másolva!

November 29. volt az első olyan nap, amikor teljes egészében az Airbus gyulai gyárában zajlott az alkatrészek gyártása.

Ebből az alkalomból Görgényi Ernő, Gyula polgármestere azt emelte ki, hogy az Airbus gyárában rendkívül jól képzett szakemberek dolgoznak, a munkájuk pedig nemzetközi szinten elismerésre tart számot. Ez utóbbit azt is bizonyítja, hogy a Satys követte Gyulára az Airbust egy saját gyárral – írta meg a Békés Vármegyei Hírportál. Az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója, Bruno Even korábban arról beszélt, hogy a várost egy közép-európai központjukként képzelik el. Az Airbus és a Satys együttes jelenlétével pedig már nincs szükség rá, hogy az alkatrészeket Marseille-be küldjék további munkára.

Már az Airbus precíziós helikopter-alkatrészeit is teljes egészében Gyulán gyártják Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az erre az alkalomra szervezett eseményen az Airbus Helicopters Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy kiterjedt ipari együttműködési rendszer felállításán dolgoznak, aminek része a Satys is - írja a Világgazdaság.

Az Airbus gyulai gyárában már több mint 10 ezer helikopter-alkatrész készült el. Az itt készült eszközök azonban csak akkor kerülhetnek be a helikopterekbe, ha megkapják az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség jóváhagyását. A francia–magyar vegyesvállalat, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója, Kiss Attila elmondta, hogy a közelmúltban már megkapták ezt a jóváhagyást, így a gyulai alkatrészek készen állnak arra, hogy a helikopterekbe kerüljenek.