Rég volt ilyen drága az arany, emelkedik az olaj ára is

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Industry oil barrels or chemical drums stacked up.chemical tank.container of barrels of hydrocarbons.hazardous waste of black and blue tank oil.
Vágólapra másolva!
Az előző napokban, az OPEC+ soron következő ülése előtt elindult felfelé az olaj ára, és drágult az arany is, amelynek árszintje már hét havi csúcson jár. 
Vágólapra másolva!

Az olajár tovább emelkedett kissé tegnap az előző napi két százalékos nyereség után - tudósított az MTI.

A nemzetközi olajpiac az OPEC+ 2024-es termelési politikáját meghatározó ülésére készül.

Szaúd-Arábia sürgette a többi tagot, hogy az árak stabilizálása érdekében csökkentsék a termelési kvótákat, de egyelőre nem született állásfoglalás vagy megállapodás. Az eredetileg november 26-ra kitűzött ülést november 30-ra halasztották, mivel az afrikai termelők, Nigéria és Angola között nézeteltérés alakult ki a termelési kvótákról.

Az olajárak emelkedéséhez hozzájárult a Fekete-tenger térségében dúló vihar is, amely megzavarta a kazah és orosz olajexportot, és felerősítette a kínálat szűkösségével kapcsolatos piaci aggodalmakat.

Az OPEC+ csütörtöki ülése előtt emelkedésnek indult az olaj ára Forrás: shutterstock

Az európai piacok szerdai nyitásakor a nemzetközi kereskedelemben a WTI nyersolaj ára 0,27 százalékkal állt magasabban, hordónként 76,61 dolláron, a Brent ára pedig 0,06 százalékkal kúszott feljebb, 81,73 dollárra.

Emellett az arany ára is emelkedett kissé, de ezzel már hét havi csúcson jár. A spot jegyzés unciánként 2042,95 dollár, 0,10 százalék emelkedéssel.