Idén is tíz fiatal zeneművész kapta meg a Junior Prima Díjat

Junior Príma díjátadó gála, Junior
Prima Díj, Eiffel Műhelyház, 2023.11.23.
Junior Príma díjátadó gála 2023
Vágólapra másolva!
Tizenhatodik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb ifjú tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 23-án. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz, 30 év alatti zeneművészt.
Vágólapra másolva!

Az MVM Csoport több évtizede elkötelezett a kulturális értékek támogatása iránt, különös hangsúlyt fektetve a zeneművészet támogatására. A Junior Prima Díj a fiatal tehetségek elismerésére jött létre, és az MVM Társalapítójaként és támogatójaként a kezdetektől, immár 16 éve kiemelt figyelmet fordít a díjra. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát.

A hagyományőrző díjat idén különleges újítással ötvözték: az eddig főként klasszikus zenei Junior Prima Díj – a Prima- és Prima Primissima-díjhoz hasonlóan – ezentúl a zeneművészet szélesebb palettáját fedi le.

Ezt a célt szolgálja az idei jelöltek és díjazottak sokszínűsége, valamint a megújult zsűri is, mely tagjai a legtekintélyesebb magyar zeneművészeti szakértők közül, valamint az Alapítvány és a Társalapító képviseletéből kerültek ki. Az idei díjazottak között így számos könnyűzenei előadó is színesíti a névsort, akik között találhatunk dob-, basszusgitár-művészt és dzsesszénekest is.

Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója az idei Junior Prima Primissima díjátadó gálán Fotó: Polyák Attila - Origo

Már százhatvanan kapták meg a Junior Prima Díjat

Az MVM minden évben a tíz legígéretesebb, 30 év alatti tehetségnek adja át a Junior Prima Díjat a kuratórium döntése alapján, így az idei díjazottakkal együtt már 160 tehetség tudhatja magáénak az elismerést. A tehetségek az ország egyik legrangosabb művészeti elismerésén túl szellemi és anyagi támogatást is kapnak, fejenként kétmillió forintot, mely segítheti őket zenei karrierjük további építésében.

„Az MVM Csoport örömmel támogatja a tehetségek felemelését és büszkék vagyunk, hogy részt vehetünk ebben az elismerésben. Nem kell ahhoz energiavállalatnál dolgozni, hogy érezzük: a zene egy rendkívül gazdag energiamező. Ereje alakítja és meghatározza mindazt, amit érzünk, gondolunk, vagy csak ahogy éppen létezünk. A díjazottak inspirációt jelentenek mind művésztársaik, mind a zenét kedvelők számára. Kívánom, hogy zenéjük itthon és világszerte tovább emelje a magyar zene presztízsét, és kiváló tudásukkal járuljanak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez" – mondta Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója.

A Junior Prima Díj megújult kuratóriumának tagjai idén Bágyi Balázs, Szabó Gábor-díjas jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenepedagógus, a Magyar Jazz Szövetség korábbi elnöke; Balázs János, Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Prima- és Junior Prima-díjas, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az MMA rendes tagja; Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagja; dr. Bozóky Anita, a díj Társalapítója, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója; dr. Kapusi Kálmán, tanszékvezető egyetemi docens, nagybőgőművész, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatója; Keller András, Kossuth-, Liszt-, Prima Primissima- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, karmester, érdemes művész, a Keller Quartet alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója, az MMA levelező tagja; Rúzsa Magdolna, Artisjus-, Fonogram- és Máté Péter-díjas, többszörös Petőfi Zenei Díjas énekesnő, dalszerző; valamint Zsoldos Dávid, a Papageno igazgatója, a Magyar Zenei Tanács elnöke, az Európai Zenei Tanács és a Jeunesses Musicales International elnökségi tagja.

Az idei Junior Prima Primissima díj nyertesei Fotó: Polyák Attila - Origo

Hatalmas presztízsű elismerés a hazai zeneművészetben

„Az ifjú zeneművészek nem csak tehetségük miatt állhatnak most itt. Kitartás, alázat és kemény munka árán jutottak el oda, ahol most vannak. Ezt a rengeteg befektetett időt és energiát tanúsítja a Junior Prima Díj, mint az egyik legnagyobb presztízsű elismerés a hazai zeneművészetben" – mondta Balázs János.

A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2023-as díjazottjai:

  • Ács Dominika fuvolaművész, összművészeti alkotó
  • Balog Alexandra zongoraművész
  • Bucz Magor zeneszerző
  • Gudics Marcell dobművész
  • Gudics Martin basszusgitár-művész
  • Kissjudit Anna operaénekes
  • Králik Abigél hegedűművész
  • Lugosi Ali klarinétművész
  • Nagy Emma dzsesszénekes
  • Temesvári Bence gordonkaművész

Fontos alapelv a magyar gyökerűség

Bucz Magor, a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória egyik díjazottja a frissen megkapott díjjal kapcsolatban az Origónak azt emelte ki, hogy számára több szempontból is különleges ez az elismerés. Egyrészt már önmagában véve is nagy megtiszteltetés egy olyan illusztris társaságban szerepelni, mint akik akár az idén, akár a múltban megkapták ezt a díjat. Másrészt sok zeneszerző egyfajta alkotói útkereső fázisba kerül a tanulmányai befejezése után: Magor számára az elmúlt évek arról szóltak, hogy megtalálja saját hangját, ez a díj pedig egy olyan időszakban jött, amikor sok mindenre választ kapott. A Junior Prima Díjat plusz megerősítésnek tartja ahhoz, hogy a kérdésfelvetései nem voltak hiábavalóak, az azokra adott válaszai pedig remélhetőleg hosszú ideig kitartanak.

Bucz Magor, a zeneszerzői kategória nyertese Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondása szerint szerteágazó érdeklődése van a különböző zenei stílusok iránt. Kisgyermekkorában a dzsessz inspirálta improvizációra, innen jött a zeneszerzés, de hamar a klasszikus zene lett a fő irány, a Zeneakadémia elvégzése után pedig úgy érezte, más stílusokat is szeretne mélyebben felfedezni. Az alapvető mindig is a klasszikus zene lesz a számára, ugyanakkor ezen értékek továbbélésének az egyik lehetőségét abban látja, hogy olyan új művek szülessenek, amelyek látszólag egymástól távol eső zenei stílusokat is úgy tudnak összeegyeztetni, hogy a darab koherenciája, egységessége közben megmarad. A zeneszerzésben is ezt a célt tűzte ki maga elé, egyfelől kísérletezési szándékkal, másfelől kíváncsiságból, harmadrészt pedig pontosan a klasszikus zenei értékek megmentése érdekében.

Rengeteg szerzőtől tanult sokat, de elsősorban Liszt Ferencet és Bartók Bélát emeli ki, hangsúlyozva, hogy számára a magyar gyökerűség fontos alapelv.

A "nyelvében él a nemzet" mondásból kiindulva teljes mértékben hisz abban, hogy a nemzeti karakter rendkívül fontos megnyilvánulási formája a zene. Már csak azért is, mert az anyanyelv ritmikai szerkezete, sőt, még a logikai felépítése is rendkívül direkt módon hat azokra a zenékre, amelyeket az adott nyelven beszélő szerzők írnak, vagy amelyeket a népdalkincs tartalmaz. Ezért a nemzeti karakter egyik legfontosabb alapelvének tartja, hogy ha ismerjük egy nép zenéjét, akkor nagyon sokat megtudunk magáról a néplélekről is.

Mindig is fontos volt tehát számára a magyar zene és népzene megismerése. Sőt, úgy érzi: a magyar népzene, illetve annak ritmikája annyira mélyen beléje ivódott, hogy folyamatosan visszaköszön a műveiben. Ezt tükrözi vissza legutóbb, a 200 éves nemzeti imádságunk tiszteletére írt Himnusz asszociációk című szerzeménye is, amelyben felsejlenek Erkel Ferenc dallamfoszlányai, de magyar népdal is hallható benne.