Horrorpékséget záratott be a Nébih Vácon - videó

vác, csocsaj, pékség, nébih ellenőrzés
Vágólapra másolva!
Egy váci pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az élelmiszeripari üzemben súlyos higiéniai problémákkal és nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Az akció során többek között mintegy 1 tonna nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségű élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Haósági felvétel a szörnyű állapotokról Forrás: Nébih

A Pest vármegyében található pékség rendezetlen és koszos volt. Sok olyan tárgyat is ott tároltak, amit nem is használnak a munkájukhoz. Az ellenőrzést az is nehezítette, hogy az üzem több helyiségében nem működött a világítás.

A helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt koszos volt. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval. A gépek, berendezések és hűtők higiéniai állapota is szörnyű volt.

Súlyos szabálytalanságokat találtak az ellenőrök a pékipari és cukrászati termékeket előállító üzemben Forrás: Nébih

A dagasztó helyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós polcok piszkosak és rozsdásak voltak.

A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, ráadásul abban és az előtér padozatán is cigarettacsikkek voltak.

A hatóság videófelvétele az üzemben uralkodó körülményekről:

A dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgájuk sem volt.

Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomonkövetése nem volt biztosított.

A hatósági felügyelők az ellenőrzés során 961 kg nem nyomonkövethető és lejárt minőségű élelmiszert (melyek között több éve lejárt termék is volt) találtak.

Az érintett élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

Borzalmas állapotok fogadták az ellenőröket Forrás: Nébih

A hatóság azonnal bezáratta a pékséget.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a Nébih jogsértési listáján, melyről kiderül, hogy az érintett vállalkozás egy váci pékség.

A Nébih szakemberei folyamatosan ellenőrzik a hazai élelmiszer előállító egységeket, vendéglátóhelyeket, kiszűrve a hatósági szabályok ellen vétőket. Így zártak már be olyan pizzériát, amely hemzsegett a csótányoktól, kapcsoltak le mind higiéniai, mind az élelmiszerek nyomon követési szempontok alapján súlyosan szabályszegő édesipari üzemet, és fennakadt az ellenőrzésen étterem is.