Meglepetéshegyek az idei év szaloncukra versenyen

Év, Szaloncukra, Novotel, Hotel, 2023.11.30., szaloncukor,
Vágólapra másolva!
Idén is megrendezték az Év Szaloncukra versenyt. Ebben az évben összesen 196 különféle ízvilágú szaloncukrot kóstolt végig a zsűri, majd 8 kategóriában hirdettek győzteseket. Az Év szaloncukra egy ettől teljesen független kategória volt. Újdonság volt a gyerekek kedvence, az év új íze és a szakmai kategória is. 
Vágólapra másolva!

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott "ízek versenye" sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája, de az íz kategóriákban ízenként csak egy győztest hirdettek ki idén is.

A zsűrizésben a meghívott sztárzsűritagok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolok közé az Év Szaloncukra Facebook oldalának követői közül többen is bekerülhettek.

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak.

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották ki.
  • A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített.
  • A kóstolásokra több, mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 17 győztest.

Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra nyerte el,

a második helyezett a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

A Promenád Kávéház képviselője az Origo kérdésére elmondta, hogy a nyertes szaloncukor nem lesz kapható a szupermarketekben. Ez kézműves édesség, amit helyben, Balatongyörökön készítenek, ezért csak a Kávéházban és annak weboldalon lehet megvásárolni. Mivel ez egy prémium minőségű szaloncukor, kilója 15.000 forint.

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető

Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra lett,

a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.

Az szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.

Az "ízek versenyében" a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek mellett, idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé és visszatért a zselé is.

A legjobb marcipános szaloncukor a Szamos feketeribizli krémmel töltött marcipán szaloncukra, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemonti mogyorós szaloncukra, a pisztácia kategóriában a Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukra lett. A legjobb mandulás szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate mandula-kókusz szaloncukra lett a fehércsokoládé kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztácia krémes szaloncukra győzött és a zselés szaloncukrok legjobbja a Szamos málna zselés szaloncukra lett.

A 2023-as év szaloncukra: a Promenád Kávéház Fügés - diós szaloncukra lett Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával , az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

A szervezők az Origo kérdésére elmondták, hogy egyelőre a különlegesebb alkoholos ízű szaloncukrok még nem annyira népszerűek, hogy azok közül többen is bekerülhessenek a nyertesek közé, de például pezsgős, és Bailey's-es ízűeket már kipróbáltak a kóstolók. Habár tavaly éppen a gyulai Kézműves Cukrászda Forralt boros ízű szaloncukra lett az Év Szaloncukra. Éppen ezért elképzelhető, hogy jövőre ez már egy újabb kategória lehet, amiben már nyerteseket is hirdethetnek.

A Díjazottakról részletesen a következő oldalon olvashat.