Ezen a repülőtéren minden nap eltűnik a kifutópálya

Barra repülőtér, Skócia
Barra repülőtér, Skócia
Vágólapra másolva!
Létezik egy hihetetlen repülőtér, ahol a kifutópálya naponta kétszer teljesen eltűnik, ezért a világ egyik legveszélyesebbjének számít. Mégis hogyan lehetséges ez? Elmagyarázzuk!
Vágólapra másolva!

A skóciai Külső-Hebridákon található Barra-sziget a kalandos és izgalmas repülés szerelmesei számára igazi bakancslistás helyszín lehet. Itt ugyanis a kifutópálya minden nap kétszer eltűnik méghozzá természetesen a tengerben. Erre a néhány órára fehér homokos nyilvános stranddá alakul át. Ez a világ egyetlen tengerparton fekvő repülőtere. A Traigh Mhòr-öbölben található kifutópályát gyakran elönti a víz, ami teljesen lehetetlenné és veszélyessé teszi a fel- és leszállást.

Barra repülőtér, Skócia Forrás: Wikipedia

Amikor a dagály visszahúzódik, a Barrában leszálló repülőgépek közvetlenül a homokos tengerparton landolnak. Ezután a víz ismét elárasztja a területet, és újra fürdő- és napozóhellyé alakul. Barra szigete mintegy 60 négyzetkilométeres, lakossága olyan 1.000 fő körül van. Egy kezdeti repülőtér már 1936-ban létesült itt, amit később felújítottak. A mostani repülőtér 1978-as megépítése óta az utasok száma a 70-es évek végi mintegy 7.500-ról csaknem megduplázódott.

Habár a nedves ártéri homok tapadása miatt nő a fel-és leszálláshoz szükséges út, a repülőtéri eljárások itt is ugyanúgy zajlanak, mint bárhol másutt. A repülőtér életfontosságú szolgáltatásokat nyújt Barra számára, ugyanakkor népszerű turistalátványosság is.

A repülőtér normális esetben csak nappali világosság idején üzemel, ez alól kivételt képeznek a kutató-mentő repülések, ilyenkor a futópálya végére állított autók reflektorai jelzik a pálya középvonalát.

Egy repülőgép pilóta a Daily Star-nak elmagyarázta, hogy milyen egyedi körülményeket tapasztalnak, amikor a Barra-i repülőtéren akarnak leszállni. Nincsenek fények vagy leszállási útmutatás, így a pilótáknak a saját megérzéseik alapján kell manőverezniük. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a homok "tompítja a leszállást". Skócia néhány lenyűgöző szigete fölött landolnak nagyon alacsonyan a gépek, alattuk meseszép kék tenger és fehér homok található, így a helyszínt akár a Karib-tengerrel is összetéveszthetnénk. Barra szigetét pimaszul Barrabadosnak nevezték el tiszta, fehér strandjai és ragyogó kék vize miatt.

De nem csak az itteni strandnak van többféle szerepe, hanem a személyzetnek is: így ugyanaz a személy, aki esetleg bejelentkezik a check-in pultnál, egyben tűzoltó, légiforgalmi irányító és poggyászkezelő is.


Léghajóhoz hasonlít az a repülőgép, ami forradalmasíthatja a szupergazdagok utazását. Az Origo bemutatta a legextrémebb kifutópályákat is.

Forrás:Daily Star