Több évtizeden át fizettek az emberek mikulásos bankjegyekkel

mikulás, dollár, pénz, illusztráció
Vágólapra másolva!
Talán meghökkentőnek tűnik, de volt olyan időszak, amikor a Mikulás alakja is felbukkant a dolláron. A 18. és a 19. század fordulóján ugyanis nem központilag zajlott a dollár bankjegyek gyártása, és ez nem kevesebb, mint 7000 különböző grafikájú bankjegyet eredményezett abban az időszakban – köztük voltak azok, melyeken például a Mikulás nyargalt szánján az amerikai otthonok felett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollár bankjegyei a világ legkülönösebb bankói közé tartoznak, ahogy az Origo egy korábbi összeállításában már bemutatta. Ebből megtudható, hogy egyes címletek gyártása többe kerül, mint értékük. Az amerikai dollár érdekességeinek sorát gyarapítja az is, hogy volt időszak, amikor híres személyek vagy épületek mellett a Mikulás is megjelent.

A több ezer különféle dollárbankjegy kora

Az amerikai bankjegyek gyártása csak 1861-ben került a kincstár irányítása alá. A központosítást megelőzően, 1793-tól, az Amerika területén működő számos bank jogszerűen állíthatott elő saját tervezésű bankjegyeket. Ez egyébként a függetlenségi háború előtt is így volt: számos pénzintézet gyártott bankjegyeket, ennek köszönhetően pedig egy időben olyan különleges grafikai díszítések is megjelentek azokon, mint a békák. A magánbankok pénzelőállítási gyakorlata később központilag volt szabályozott az 1793-tól 1861-ig terjedő időszakban.

Ebben a mintegy hét évtizedben nagyjából 1600 bank összesen mintegy 7000 különféle kivitelű bankjegyet hozott forgalomba, elsősorban azokban az államokban, ahol működtek.

A címletértékek azonosak voltak, de bankók megjelenése varázslatosan sokszínű volt.

S mivel a pénzkibocsátás nem központilag zajlott, az egyes magánbankoknál dolgozó tervezők sokszor szinte teljes szabasággal választhatták meg azokat a témákat, melyeket a bankjegyeken megjeleníteni kívántak.

A karácsony ünnepe az 1800-as évek második harmadában számos északi államiban hivatalos ünnepnappá vált, amit több banknál "Mikulásos bankjegy" kibocsátásával ünnepeltek meg.

A Mikulás alakja ezekben az évtizedekben vált különösen kedveltté az amerikaiak körében, különösen Clement Clarke Moore 1823-ban megjelent "Szent Miklós látogatása" költeményének köszönhetően (a verset "Karácsony előestéje" címen is ismerni).

"Mikulással" fizettek

A mikulásábrázolást tartalmazó bankjegyek nagyon hamar népszerűvé váltak. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy jellemzően kisebb címletekben készültek, másrészt az, hogy az embereket a frissen bevezetett ünnepapra emlékeztették a karácsony előtt-után is.

Az alábbi képen a bostoni Howard Banking Company által az 1850-es években kibocsátott, 5 dollár címletű bankjegy - ezen a Mikulást háromszögletű kalapban ábrázolták, amint szánjával a háztetőkön vágtat:

Ugyanakkor a bankoknak gyakorlati érdekük is fűződött ahhoz, hogy Mikulást ábrázoló bankjegyeket bocsássanak ki a készpénzforgalom számára. Hamar felismerték ugyanis, hogy az emberek egy részéből szentimentális kötődést váltanak ki ezek a bankók, és így

inkább megtartották azokat, mintsem hogy beváltsák a Mikulásos címleteket az akkor rendelkezésre álló fizikai aranytartalékra.

Egy 20 dolláros Mikulással:

A mikulásos bankjegyek gyártásának a központosított bankjegynyomtatás vetett véget. Az új dollárbankjegyek forgalomba kerülésével az addig használt különféle bankók – így a Mikulást ábrázolók is – elvesztették forgalomi értéküket, és onnantól kezdve a gyűjtők számára bírtak, illetve bírnak csak jelentőséggel.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Freepik / Stockking

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.