Döntöttek az olajnagyhatalmak: tovább szűkítik a kínálatot

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
Az OPEC és Oroszország továbbra is összezár.
Vágólapra másolva!

Az OPEC+ közleményében napi 2,2 millió hordó vágás szerepel, ami Szaúd-Arábia és Oroszország meglévő, 1,3 millió hordós önkéntes visszafogásának fenntartásán túl, újabb 0,9 millió hordós csökkentést jelent. A mennyiség jelentős részét a további tagok vállalják, írja Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér.

A Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője posztjában összefoglalta a politikai fejleményeket:

  • Az OPEC+ bejelentette, hogy januártól Brazíliát is felvenné tagjai közé.
  • Különlegesség, hogy az ülést ezúttal nem vasárnap, hanem november 30-án, csütörtökön, az ENSZ Klímacsúcs kezdőnapján tartották.
  • A főáramú média nagyobb része az OPEC döntésképtelenségével indokolta az időpontváltozást, azonban észszerűbb magyarázat, hogy az időzítéssel a kartell tudatosan felhasználta a nyugati országok kommunikációjában tapasztalható kontrasztot.
  • Az USA és az EU tudniillik egyszerre követeli a kitermelés növelését (gazdasági megfontolásból) és a kapacitások leépítését (klímavédelmi megfontolásból).

Hortay Olivér részletezte a gazdasági fejleményeket is:

  • A bejelentés hatására a világpiaci árak enyhén csökkentek.
  • A látszólagos ellentmondás oka, hogy a döntés előtt a sajtóban napi 1 millió hordót meghaladó új vágásról jelentek meg információk, amit a piaci szereplők beáraztak.
  • A történet ebben az esetben is két módon keretezhető: a kartell kudarcaként (a tervezettnél kisebb vágásról sikerült megállapodni), vagy tudatos manipulációként (a belengetettnél kisebb mennyiséggel az OPEC a megfontolt, "piaci stabilitás őre" karaktert építi).
  • Az utóbbit támasztja alá, hogy az előzetes információk az ülésen résztvevő névtelen forrásoktól érkeztek.

A szakértő szerint a tanulságok a következők:

Az OPEC és Oroszország továbbra is összezár.

Brazília felvétele kedvezőtlen lenne a Nyugat számára, mert növelné a kartell piaci erejét.

Az olajnagyhatalmak egyre tudatosabban saját érdekeik érvényesítésére használják fel a nyugati országok klímapolitikáját.

A kitermelés mesterséges visszafogása egyre nagyobb kihívás elé állítja az EU-t, mert a magas árak okozta gazdasági nehézségek és csökkenő kereslet szűkülő kínálattal találkozik, ami akadályozza az árak mérséklődését és a versenyképességi hátrányt tartóssá teszi.