Európa legjobbja lett a Liget Budapest Projekt

A Magyar Zene Háza több rangos díjat nyer el
A Magyar Zene Háza több rangos díjat nyer el
Vágólapra másolva!
Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díját kapta meg az idén 10 éves Liget Budapest Projekt a rangos World Travel Award's díjátadóján – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A turisztikai Oscarnak is nevezett elismerés elhódításával a világ legjobb európai turisztikai fejlesztés rangját is kivívta magának a kontinens legkomplexebb kulturális városfejlesztése.
Vágólapra másolva!

A World Travel Awards díjat 1993-ban alapították, hogy elismerje és jutalmazza a nemzetközi utazási, turisztikai és vendéglátóipari szektor valamennyi ágazatának legkiválóbb kezdeményezéseit, fejlesztésit. A díjakat idén immáron harmincadik alkalommal adták át, amelyek mára az egyik legfontosabb értékmérőivé váltak a turisztikához kapcsolódó valamennyi területnek.

– mondta el díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: „A Liget megújításának már a tervezési szakaszában az elsődleges céljaink között szerepelt, hogy a park, mint turisztikai attrakció bekerüljön a Budapestre érkezők 'kötelező' látogatási pontjai közé. A Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó külföldi látogatóinak emelkedő számai alapján látható, hogy felkerültünk a nemzetközi turisztikai térképre."

A fejlesztések több éven át, folyamatosan zajlottak a projekt keretében. „A Liget Budapest Projekt első tíz évében évszázados kulturális intézményeink újultak meg, és mellettük a világ legizgalmasabb kortárs épületei is felépültek. A fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett, és az új kortárs ligeti épületek nemzetközileg is ismert nevezetességeivé váltak hazánknak." – mondta el a vezérigazgató.

– mutatott rá a vezérigazgató a Városliget különlegességére.

A Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben Forrás: Liget Budapest / Mohai Balázs

Már többször díjazták a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

Ahogy az Origo arról beszámolát, a nemzetközi szakmai figyelem már kezdetek óta a Liget Budapest Projektre irányult, mely léptékében és összetettségében

Európa ma legnagyobb kulturális beruházása.

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület" elismerést az International Property Awards-on (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek.

2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World's Best Architecture különdíjat is megkapta.

2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése" díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek.

2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése.

2022 a Magyar Zene Háza elismeréseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának kiérdemlésével a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, és Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

A Magyar Zene Háza több rangos díjat nyer el Forrás: Liget Budapest / Palkó György

Elnyerte a German Design Council Iconic Award-ját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára. A világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World's Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. A Magyar Zene Háza elnyerte az Európa legjobb középületének járó díjat is.

2023-ban az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, melyet az International Travel Awards megmérettetésén a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották.