Újabb mérföldkő a gazdaságfehérítésben

vállalkozás, masszőr, online pénztárgép, egyéni vállalkozó
Nyíregyháza, 2016. december 30. Egy nyíregyházi masszőr vállalkozó nyugtát ad a tíz napja átvett online pénztárgépével 2016. december 30-án. Egymillió forintra is bírságolhatók január 1-jétől az újonnan online pénztárgép használatára kötelezett tevékenységi körbe tartozók közül azok, akik januártól elmulasztják a bizonylat kiállítását, kivéve, ha nyugta helyett számlát állítanak ki, és valamennyi számláról havonta adatot szolgáltatnak. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot. Az ebből származó többletbevétel évek óta szolgál a kormány adócsökkentéseinek fedezetéül - tájékoztatott Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Kiemelt célja a kormány gazdaságpolitikájának a gazdaságfehérítés, amelynek pedig fontos eleme a kormány 2018. július 1-jén debütált és 2021 elejére teljeskörűvé vált NAV online számlarendszere.

A regisztrálók száma mára elérte a másfél milliót

- fogalmazott az államtitkár a közleményben.
Hozzátette: a 2018-tól beérkezett csaknem két és fél milliárd számla túlnyomó többségét az online számlarendszer segítségével küldték be az adóhatósághoz.

Izer Norbert kiemelte: az online számla - amellett, hogy segíti a jogkövető vállalkozásokat -, t

öbb százmilliárd forinttal javította az adóbefizetési fegyelmet.

A bevételi adatok tanúsága szerint az online számlarendszernek tulajdonítható többletbevétel jelentősen hozzájárult az adócsökkentésekhez.

A kormány a háborús időkben és a rendkívüli kiadások ellenére is

kitart az adócsökkentés politikája mellett,

mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, a foglalkoztatás és a bérek is. A munkát terhelő adók csökkentése mellett azért is kitartunk - fejtette ki -, mert a legfontosabb cél, hogy 2024-ben újra visszatérjünk a gazdasági növekedési pályára.

Hangsúlyozta: továbbra is megőrizzük Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, egyes élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Adótudatosság, szankciók

Mint mondta, a kormány gazdaságfehérítő, illetve az adótudatosság fejlesztését elősegítő intézkedéseinek, az adóelkerülés súlyosságához igazított szankcióknak, valamint az adómorál jelentős javulásának is, köszönhetők az eddigi eredmények. Ma, a világjárvány utáni és a háborús válság idején, különösen fontos, hogy - védve a tisztességes vállalkozásokat - senki se bújhasson ki az adók megfizetésének kötelezettsége alól, ezért

a feketegazdaság elleni küzdelem folytatódik

- szögezte le Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a gazdaságfehérítés területén végbemenő pozitív folyamatokat az Európai Bizottság legújabb áfarés-becslésére vonatkozó tanulmánya is megerősítette. Az áfarés a makrogazdasági mutatók alapján számolt elméleti, illetve a tényleges áfa bevétel különbsége.

A becslés szerint a hazai áfarés szintje 2010-ben 22,3 százalékot ért el, azóta folyamatos csökkenést mutat, mértéke 2021-ben elérte az eddigi legalacsonyabb, 4,4 százalékos mértéket. Bár a mutató az EU tagállamok körében is érdemben csökkent,

a magyar áfarés javulása jelentős mértékben meghaladja mind az uniós tagállamok, mind a régió átlagát.

Izer Norbert hangsúlyozta, az összes gazdaságfehérítési intézkedésnek köszönhetően - online pénztárgép, ekáer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer), online számlarendszer - 2010 óta 2021-ig mintegy négyezer milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek, ami fedezetet biztosított az ebben az időszakban megvalósított adócsökkentések jelentős részének.