Marad a rezsivédelem és a nyugdíjak értékének a megőrzése

KÖVÉR László; VARGA Mihály
Budapest, 2022. június 7. A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter átadott Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlamentben 2022. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány a kedvezőtlen körülmények ellenére is biztosítja a költségvetésben a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását, és a rendkívüli kiadások ellenére a kabinet évről évre tovább csökkenti a hiányt és az államadósságot - közölte a Pénzügyminisztérium. 
Vágólapra másolva!

A háború, a szankciós energiaválság és a veszélyes világgazdasági környezet jelentős nyomás alá helyezte a magyar költségvetést is. A kormány ugyanakkor a kedvezőtlen körülmények ellenére is biztosítja a költségvetésben a nyugdíjak értékének megőrzését, a családtámogatások és a rezsivédelem fenntartását. A rendkívüli kiadások ellenére a kormány évről évre tovább csökkenti a hiányt és az államadósságot - hangsúlyozta az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének november végi helyzetéről pénteken kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Az év első tizenegy hónapjában a rezsivédelem költségei 1333,8 milliárd forintot tettek ki, amely szembeállítva a 2022. november végéig erre a célra kifizetett 394,2 milliárd forinttal, jelentős többletet jelent.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 621,8 milliárd forintot fordított a költségvetés november végéig. Ez 111,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első tizenegy hónapjában folyósított forrásokat.

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza. November végéig az uniós kiadások 2402,0 milliárd forintot tettek ki, ebből azonban mindössze 1265,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe.

A kormány a nyugdíjak értékének megőrzése érdekében novemberben újabb 3,5 százalékpontos nyugdíjemelést hajtott végre. Az emelés éves költségvetési hatása 188,2 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt nyugellátásokra 5313,4 milliárd forintot fordítottak november végéig.

Az egészségügy területén gyógyító-megelőző ellátásra 2189,1 milliárd forintot fordított a kormány az első tizenegy hónapban. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 15,9 százalékkal magasabban teljesültek. Ezzel a központi alrendszer bevételei 18 százalékkal magasabb összegben alakultak a tavaly november végi állapothoz képest - közölte a PM.