Most bárki megveheti a kastélyt, amely Mozart utolsó lakhelye volt

Bizarr titkok a múltból - Hírességek és furcsa szokásaik
Wolfgang Amadeus Mozart
Vágólapra másolva!
Már lehet licitálni a Sotheby's árverésén arra a gyönyörű kastélyra, ahol Wolfgang Amadeus Mozart a Requiem című gyászmisét komponálta, egyben a komolyzene kimagasló művészének utolsó lakhelye volt.
Vágólapra másolva!

Az alsó-ausztriai Gloggnitz városában található Schloss Stuppach nevű kastély nagyjából 900 éves, először 1130-ban említik. A Semmering-hágó melletti történelmi épület Sopronból nagyjából egy órányi autózásra található.

A közel 27 ezer négyzetméteres alapterületű kastélyban összesen 50 szoba van, az épület 3,7 hektáros területen áll.

A 15. és 17. században részlegesen álépítették, és később olyan látogatók is megszálltak ott, mint Bonaparte Napóleon, VI. Piusz pápa, Izabella von Bourbon-Parma hercegnő, és I. Ferenc német-római császár.

Érdekesség, hogy ez a kastély az egyik utolsó Ausztriában, ami még magánkézben található, ugyanakkor számos turisztikai attrakció is működik benne.

A kastély históriájának különleges zenetörténeti vonatkozása is van: Mozart ebben a kastélyban komponálta Requiem zeneművét. Ám az alkotó 1791. december 5-én meghalt, a művet később mások fejezték be, ám azóta is viták tárgya a kutatók között, hogy pontosan kik és milyen mértékben tettek hozzá ahhoz.

Az idei év egyébként már hozott egy másik Mozarttal kapcsolatos árverést: ahogy az Origo megírta, nyáron az osztrák zeneszerző szerelmes levelét árverezte el egy aukciósház.

A kastélyra december 14-ig lehet licitálni, ám az előzetes 12 millió eurós hirdetési árhoz képest várhatóan jóval kevesebbért, 3,95-9,95 millió euró körüli áron kelhet el, azaz kb. 1,6-4 milliárd forintért.