Új számlázási rendszer jön az MVM-nél, rengeteg ügyfelet érint

földgáz, mérőóra, gázóra, gázfogyasztás, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Az MVM számlázási folyamata jelenleg rendkívül bonyolult, ennek egyszerűsítése érdekében egységes informatikai rendszert csinálnának az állami cégnél.
Vágólapra másolva!

Már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán – erről is beszélt az energiaügyi miniszter a napokban az Országgyűlésben a gazdasági bizottsági meghallgatásán. Lantos Csaba azért tért ki erre, mert kérdést kapott a képviselőktől az állami energiaszolgáltató számlázási gyakorlatáról.

Ennek előzménye tulajdonképpen a rezsicsökkentés csökkentéséig, tavaly nyárig nyúlik vissza, amikor új és igen bonyolult rendszer lépett életbe az MVM számlázási gyakorlatában: a kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat és az ügyfélév innentől kezdve eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától.

Ezt pedig nem minden esetben sikerült összehangolni az MVM számlázási, leginkább a gázszámlázási folyamataiban. A probléma főképp azokat érintheti, akik fogyasztási jelleggörbén alapuló elszámolást választottak, magyarán bediktálják a fogyasztásukat.

Itt ugyanis úgy történik az elszámolás, hogy a szolgáltató nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus megoszlásához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent.

Új számlázási rendszer jön az MVM-nél a gázfogyasztásra Forrás: shutterstock

Ez az elszámolási mód tehát a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít. Csakhogy a fogyasztási szokások megváltozása, illetve az egyes hónapok átlaghőmérsékletének alakulása ebbe ugyancsak belekavarhat. Így aztán előfordulhat, hogy az aktuális, valós fogyasztás nem követi a jelleggörbe szerinti mennyiséget - írja a Világgazdaság.

Az ősz például papíron már „hideg" hónapokból áll, csakhogy az enyhe időjárás miatt a fűtési szezon kezdete kitolódott. Így aztán a számlák nagyobb arányban tartalmazhattak versenypiaci árakat a kedvezményes helyett.

Lantos Csaba erre a helyzetre reagálva jelezte, éppen ezért

azon dolgoznak, hogy az összes számlázási tevékenység egy informatikai rendszerben bonyolódjon, ez a fejlesztés pedig prioritást élvez.

Jelenleg ugyanis igencsak széttagolt a mintegy 11 millió ügyfelet kiszolgáló MVM informatikai infrastruktúrája és ez is okozza a számázási anomáliákat.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.