Ősi módszerek, amelyek a modern fogamzásgátlók alternatívái lehetnek?

Fogamzásgátlás: Régen halálos volt, de most is megütheted vele a bokád
Vágólapra másolva!
Szakértők a theconversation.com cikkében összefoglalták, hogy milyen növényeket használnak még napjainkban is egyes afrikai törzsek a fogamzásgátlás és a terhesség megszakításának házilagos kivitelezésére. Ezek némelyike akár alternatívát kínálhat a modern fogamzásgátlókkal szemben.
Vágólapra másolva!

A szubszaharai Afrikában 1000 terhességből 91 nem tervezett, ami körülbelül háromszorosa az Európában és Észak-Amerikában regisztrált arányszámnak.

A különböző afrikai társadalmakban a nem kívánt terhesség megelőzésére már régóta sikeresen vetnek be ősi fogamzásgátlási módszereket, beleértve a gyógynövényeket is. Egy kutatásban

23 gyógynövényt azonosítottak, amelyeket fogamzásgátlásra használnak Dél-Afrikában.

A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint ugyanakkor komoly aggályok merültek fel ezeknek a fogamzásgátló módszereknek a biztonságosságával, hatékonyságával és minőségével kapcsolatban.

Van azonban három olyan gyógynövény, amelyek keverékét szájon át megrágva kell elfogyasztani, hogy kiváltsa a megfelelő hatást:

a Bulbine frutescens, a Helichrysum caespititium és a Teucrium trifidum.

A Helichrysum caespititium gyógynövény alkalmas lehet a fogamzásgátlásra Forrás: Wikipedia

A kutatók összességében a gyógynövénykeverék-kivonatot biztonságosnak találták, a kísérleti állatok nem betegedtek meg tőle.

Az eredmények arra utalnak, hogy a helyi növények természetes kivonataiból lehetőség nyílhat a későbbiekben biztonságos és hatékony gyógynövényes fogamzásgátlók kifejlesztésére.

A gyógynövények és a kapcsolódó ősi ismeretek alternatívát kínálhatnak azoknak a nőknek, akiknek egészségügyi problémái vannak a modern fogamzásgátlókkal, vagy nem jutnak hozzájuk.