Így áll a hiteltörlesztés a lakosság körében Magyarországon

hitel, hitelvállalás, hitel vállalás, hitel ügyintézés, hitel felvétel, ügyintézés, illusztráció
Financial businessmen are calculating and analyzing property investment costs, Business Financing Accounting Concept.
Vágólapra másolva!
Az egész világot feszítő gazdasági nehézségek ellenére sem látszik a magyarok anyagi helyzetének romlása a korábban BAR-listának, ma már KHR-nek hívott központi hitelinformációs rendszer decemberi adatai alapján. Sőt, éppen az ellenkező tendencia olvasható ki az adatokból.
Vágólapra másolva!

Utoljára a pénzügyi válság elején, 2008-ban tartottak számon olyan kevés mulasztást a lakossági KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer), mint 2022 legvégén: az élő vagyis nem rendezett mulasztások száma 680 ezer - emeli ki a Blikk. Mivel egy személynek akár több mulasztása is lehet, ez a szám a becslések szerint nagyjából még fél millióval egészíthető ki.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A jelentős mulasztások kialakulását feltehetőleg az is megelőzte, hogy 2022. december 31. után véget ért a a koronavírus-válság miatt bevezetett hiteltörlesztési moratórium. Ezt a lakossági hiteladósok kétharmada használta ki, ezzel pedig elkerülték, hogy a súlyos adóslistára felkerüljenek. A lakossági hitelállományból a moratóriumban az utóbbi hónapokban mindössze 4 százalék vett részt.