Bátortalanok, autós jóbarátok, tartalékos tisztek: meglepő társkereső hirdetésekből válogattunk

Balatonalmádi 1928-ban
A fotó Balatonalmádiban készült 1928-ban
Vágólapra másolva!
Nagy- és dédszüleink a napjainkban tapasztaltakhoz képest teljesen másképp, más eszközökkel, és persze más felületeken keresték társaikat. Ennek pedig fennmaradtak vicces és megdöbbentő példái is. Mutatunk néhány igazán érdekeset a múlt század társkereső hirdetéseiből!
Vágólapra másolva!

A 20. század előtt a párkeresés és a házasságkötés elsődleges célja hosszú évszázadokon át - különösen a társadalom magasabb státuszú osztályaiban - a társadalmi rang fenntartása, a családi vagyon megőrzése, illetve ennek gyarapítása, valamint a gyermekvállalás révén annak továbbörökítése volt.

A 19-20. század fordulójára viszont a nyugati társadalmakban egyre fontosabbá váltak az érzelmek is, így a szerelmi vonzalom, mint házasságkötési indok, fokozatosan egyre elfogadottabbá vált.

Az érzelmi alapú párválasztás, társkeresés először a polgárság körében, majd később a társadalom nagypolgári, illeve arisztokrata rétegeiben is teret nyert.

A fotó Balatonalmádiban készült 1928-ban Forrás: Fortepan (Weygand Tibor)

Habár ekkoriban a fizetett társkereső hirdetések zöme a napi- és hetilapok hasábjain jelent meg - Magyarországon ezek a 19. század utolsó harmadában terjedtek el -, az első nyomtatott társkereső hirdetést már 1695-ben publikálták. Bár ma már furcsának tűnhet, de egészen a 20. század utolsó évtizedeiig. Magyarországon is teljesen elfogadott dolog volt az újságokban társat keresni.

Az újságos társkeresés népszerűségének növekedésével már nem csak férfiak, hanem nők, édesanyák, édesapák, sőt, házasságközvetítő irodák is adtak fel társkereső hirdetéseket, amiknek az újságok külön rovatot is biztosítottak. Az eredményesebb keresés és az átláthatóság érdekében pedig csoportosították is ezeket.

Az összegek némely hirdetésnél azért ilyen magasak, mert az első világháború nyomán hatalmas inflációt alakult ki az érintett országokban, így a Trianon utáni Magyarországon is, a gazdasági helyzet rendezése éveket vett igénybe.

"Plátói szerelem testi hibás lánnyal"

Nem csak a szerkesztők, hanem a házasságközvetítők is kaptak szép számmal furcsa hirdetéseket. Például az alábbi hirdetést feladó férfi vélhetően az elsöprő vonzalom reményében, hanem sokkal praktikusabb megfontolásokat szem előtt tartva adta fel házassági hirdetését.

"PLÁTÓI szerelmű, 37 éves iparos legényember, szeretne intelligens, testi hibával levő leányoktól komoly házassági ajánlatokat, fényképpel és hozomány megjelölésével. Cím: Augenstein Károly házasság-közvetítőnél, Német utca 4." (Pesti Hírlap, 1908.) A testi hibás, ámde vagyonos hajadonoknak ugyanis még nyitva állt a lehetőség a férjhezmenetelre.

"Kisebb beszédhibája miatt bátortalan"

Néha előfordult olyan eset is, amikor egy középosztálybeli férfi félénksége miatt inkább a barátján keresztül próbálkozott a társkereséssel:

"Megnősíteném barátomat, aki 26 éves érettségizett fiatalember, jó állásban, lakás megoldott. Kisebb beszédhibája miatt bátortalan ismerkedni. Keresnék részére egyszerű, becsületes leányt, esetleg elvált asszonyt". (Veszprémi Napló, 1976.)

A megvásárolt házasság

Amíg manapság az ismerkedés során a külső és a belső tulajdonságok egyaránt szerepet játszanak a párválasztásban,

a múlt században sokkal többet nyomott a latban a hozomány mértéke, az illető vagyoni helyzete.

Az iparosok, vendéglősők és kereskedők például nyíltan olyan feleség-jelöltet kerestek, aki majd hozzásegíti őket vállalkozásuk jövedelmezőbbé tételéhez:

"HÁZTULAJDONOS vendéglővel, vasöntödével, 39 éves keresztény vagyok. Házasságra lépnék oly nővel, ki szabadon rendelkezik cirka 200 millióval, hozomány telekkönyvileg biztosítva, kis körkülönbség és gyermek nem akadály, személyes információs leveleket kérek". (Világ, 1925.)

Ennél a két hirdetésnél a feladó már egyáltalán nem rejti véka alá, hogy azért nősülne, hogy a házasságba e módon érkező vagyin révén stabilizálja anyagi helyzetét.

"Kölcsönös megtetszés esetén feleségül vennék középkoru hölgyet, ki hatezer pengőt kölcsön adna". (Pesti Hírlap 1938.)

"Azon úrinőt, kinek 2000 pengő készpénze van és a kertes házat szereti, azonnal nőül veszem". (Pesti Hírlap 1938.)

A kép Pécsett készült 1930-ban Forrás: Fortepan

Vallás és szépség mellékes, de hozomány legyen

Számos olyan hirdetéssel lehet találkozni, amelyeket szülők adtak fel gyermekük kiházasítása céljából, különösen akkor, ha a házassági lehetőséget kereső fiatalnak nem volt hol ismerkednie. Ezeknél a társadalmi státusz fontosságára a levelekben is kitérnek:

"Közöshadseregbeli katona főorvos fiam részére, ki 27 éves, elegáns megjelenésü, ismeretség hiányában ezuton keresek feleségül oly fiatal vagy középkoru hölgyet, aki szükséges óvadék letétele mellett, hozományával vagyonilag független és előkelö életmódot biztosíthat. Vallás és szépség mellékes. Komoly és a valónak megfelelő ajánlatok "Katonafőorvos 27" cím alatt e lap kiadóhivatalába kéretnek. Teljes titoktartás. Közvetítők kizárva". (Pesti Hírlap, 1910.)

"Három autós jóbarát nősülni kíván"

A szemfülesek olyan hirdetésre is rálelhetnek, amelyet egy baráti társaság közösen adott fel, abból a nem titkolt célból, hogy nősülésük révén feljebb léphessenek a társadalmi ranglétrán:

"Három autós jóbarát nősülni és boldogulni kíván. Házias, csinos, némi vagyonnal biró leányok, leányos-anyák vidékről is írjanak". (Pesti Hírlap 1929.)

Ritka, mint a fehér holló, de azért akadt megnyerő, már-már exkluzívnak mondható ajánlat is:

"HÖLGYEIM! Harminchat éves, nőtlen, keresztény földbirtokos, tart. főhadnagy vagyok. Saját uj villámban lakom. Jövedelmemnek csak negyedrészét szoktam elkölteni évente, melyből két hónapot külföldön töltök. Tudok lelkesülni a szépért is, nem turom folyton-folyvást a földet, de azért nem vagyok könnyelmű ember, mutatja, hogy jövedelmemből sokat megtakarítok. Mások mondják, jó természetemnél fogva szerencsés lesz az a leány, vagy asszony, aki feleségem lesz. Vagyonát nem nézem, csak jó családból való legyen, igazán urinő, 20 - 30 éves között, kedves szeretetre méltó, lelki erényben gazdag, ki mellett boldogan el tudnám tölteni életemet. Kérem azon hölgyet, ki megfelelőnek tart, szíveskedne soraimra választ adni igenlő esetben kölcsönösen fényképet is küldhetnénk egymásnak bemutatkozásom előtt". (Pesti Napló 1925.)

A biztos egzisztenciát és a magas státuszú életet az alábbi hirdetés feladója is garantálja, habár az "árát" is megkéri (még ha humoros köntösbe bújtatva is):

"...AZ IDŐ lassan eljár felettem; családfám fenntartása miatt házasságra kell gondolnom. Megfelelö ismertségem hiányában már nem szokatlan utat választom célom elérésére. Huszonkilencéves, keresztény, vagyonos, egészséges orvos vagyok. Igényem: feltétlenül hófehér tisztamultu, előkelő nevelésű urhölgy volna, aki társaságomban a megillető helyet betölteni és reprezentálni képes". (Budapesti Hírlap, 1921.)

Meneküljünk együtt

A társkereső hirdetések egy másik típusa, amit abban a reményben adtak fel, hogy megtalálják azt a hölgyet, akivel külföldön kezdhetnének új életet:

"Kivándorolok. Délamerikába magammal vinnék hozzám illő úrilányt vagy asszonyt. 175 cm,. 34 éves, diplomás vagyok. Iratokat megszerzem. Csak olyan teljesen független hölgyek válaszát kérem, akik két héten belül utazni tudnak. Némi hozomány szükséges. "Gyors házasság" jeligére". (Magyar Nemzet, 1948.)

"FELESÉGÜL vennék csinos fodrásznőt, kivel Ausztráliába kivándorolnék 35-ig. "Pesten esküszünk" jelige". (Az Újság 1939.)

Hölgykoszorú Balatonlellén 1929-ben Forrás: Fortepan (Schmal Alexandra)

Humorbonbon

Ha valaki nagyon belemélyed a régi hirdetésekbe, igazi gyöngyszemekre is bukkanhat:

Társkereső hirdetés a Pesti Hírlapban Forrás: Arcanum

"Templom egere esti cincogásokhoz csinos partnernőt keres". (Az Újság, 1932.)

"MELYIK csinos urihölgy lenne múzsája fiatal festőnek? Házasság lehetséges". (Az Újság 1924.)

Szerelmespár a második világháború idején Forrás: Boredpanda

A szerelem hálójában

A rendszerváltozás azonban a társkeresésben is hatalmas változást hozott. Ebben jelentős szerepet játszott a világháló forradalmi találmánya. Eljött az online ismerkedés időszaka, ennek társadalmi elfogadottsága pedig egyre nagyobb lett. Mára pedig eljutottunk odáig, hogy egy jobbra vagy egy balra húzás egy bizonyos mobilos alkalmazáson kapcsolatokról dönthet.

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár, ujkor.hu