Dollármilliókat lövöldözött el az amerikai hadsereg a februári ufókra

F-16, USA
A U.S. Air Force F-16 fighter jet flies during a public display at Luke Air Force Base near Phoenix, Arizona on Saturday, March 17, 2018. (Photo by Yichuan Cao/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Megszapordtak az ismeretlen eredetű repülő objektumok Észak-Amerika felett az év első felében. Ahogy arról az Origo beszámolt, február első felében 8 nap alatt négy ilyen titokzatos tárgyat lőtt ki az amerikai légierő. A Future magazin megnézte ennek pénzügyi vonatkozásait, és arra jutottak: nem éppen olcsó mulatság ufókra lövöldözni, az egyik eset pedig akár kínosnak is tekinthető a fegyveres erők számára.
Vágólapra másolva!

Az amerikai légierő F-16-os vadászgépe feburár 12-én lőtt ki egy újabb azonosítatlan repülő objektumot, ezúttal a Hudson-tó felett. Később a hadsereg egyik tábornoka elismerte: az akció nem ment simán. Az ismeretlen tárgyra elsőként kilőtt Sidewinder rakéta ugyanis célt tévesztett, és csak a másodikkal sikerült a polgári légi közlekedés biztonságáras veszélyt jelentő objektumot megsemmisíteni.

Azzal, hogy az első rakéta cél tévesztett a tó felett, az amerikai adófizetők pénzéből mintegy 400 ezer dollárt sikerült elsüllyeszteni

- jegyik meg némi élcelődéssel a Futurism.

A felvételen azt látni, ahogy a kilőtt objektum maradványait szedik össze a tóból:

A lap azt is megindokolja, hogy ez miért volt különösen kínos. A lelőtt objektumról azóta sem lehet tudni, pontosan milyen célból, és hogyan került a térségbe ahol észlelték. A Fehér Ház pusztán annyit közölt, biztosak abban, hogy nem földöntúli eredetű. Azt ugyanakkor elismerték, hogy az obejktumonak nem volt semmilyen meghajtása, nem volt benne személyzet.

Azaz eltalálása elméletileg rutinfeladat kellett volna hogy legyen,

különösen azért, mert még azt is megtervezték előtte, mely ponton a legjjobb kilőni ahhoz, hogy a lehulló törmelékei ne jelentsenek veszélyt a lakosságra.

Az óvintézkedések ellenére a számla igen magas lesz. A Bloomberg felidézi, hogy a Pentagon 2023-as költségvetéséből 111,9 millió dollárt szán 255 darab AIM-9X Sidewinder rakétára, melyek nagyjából 439 ezer dollárt - mintegy 158 millió forintot - érnek.

A képen Sidewinder rakéták egyik típusát emelik haditengerészek:

Vagyis a négy elfogásból csak a vasárnapi ufóvadászat számlája alsó hangon is

1 millió dollár környékén jár, hiszen a két rakéta költsége mellett az F-16-os vadászgép karabantartási és bevetés előtti tankolási költsége is jelentkezett.

Egyébként egy ilyen vadászég ára 14,6-18,8 millió dollár között mozog.

"Csak remélni lehet, hogy megérte ez az egész akció" - zárja a lap.

(Szerjesztői megjegyzés: bár a magyar gondolkodásban az angol eredetű "ufo" szócska szorosan összefonódott a földönkívüli eredettel, eredeti értelmében az még mindig pusztán a nem azonosított repülő tárgyakra utal, anélkül, hogy azzal a földönkívüli eredetet valószínűsítené. Ezért az angol nyelvű híradásokban gyakorta előfoduló szó használatát ekként kell tekinteni.)

Cikkünk kiemelt képén az amerikai légierő egyik F-16-os vadászgépe / forrás: Forrás: NurPhoto via AFP/Yichuan Cao/NurPhoto/Yichuan Cao