Minden idők legdrágább bibliáját árverezik el

Minden idők legdrágább bibliája kerül a Sotheby’s kínálatába tavasszal, Biblia, aukció, 2023
The 'Codex Sassoon' bible is displayed at Sotheby's in New York on February 15, 2023. - According to Sotheby's the Codex Sassoon is the earliest and most complete Hebrew Bible ever discovered and will be offered for auction with an estimate of 30-50 million US dollars, making it the most valuable printed text or historical document ever offered. (Photo by Ed JONES / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy minden idők legdrágább bibliája kerül a Sotheby's kínálatába tavasszal.
Vágólapra másolva!

A héber biblia 1.100 éves, majdnem teljes, és hatalmas munkával és anyagigénnyel készült. A neve: Codex Sassoon, már a maga korában is igen drágának számított, sőt, egyszer már 600 évre el is tűnt.

A Codex Sassoon névre keresztelt könyv a legértékesebb történelmi dokumentummá válhat, amelyet valaha árverésen értékesítettek.

A Codex Sassoon Forrás: AFP/Ed Jones

A 9. században készült Biblia elkészítéséhez több mint száz állatbőrre, 400 pergamenlapra és számtalan munkaórára volt szükség,

míg egy hozzáértő írnok, kézírással, művészien lemásolta a teljes Ószövetséget. Az előzetes becslések szerint májusban az egyik legrégebbi és legteljesebb bibliai szöveg, a Codex Sassoon 30 és 50 millió dollár (11-18 milliárd forint) közötti áron fog elkelni a Sotheby's aukcióján.

A biblia csak egyszer volt nyilvánosan kiállítva, a londoni British Museumban 1982-ben, de a késő tavaszi aukciós blokk előtt Tel-Avivban, Dallasban, Los Angelesben és New Yorkban lesz látható. Az árverésre május 16-án kerül sor New Yorkban.

További részletek ide kattintva olvashatók.