Parancsra kellene több élelmiszert termelni Észak-Koreában

KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. június 19. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezető az élelmiszer-termelés növelésére szólította fel az ágazatban dolgozókat - közölte csütörtökön az észak-koreai média.
Vágólapra másolva!

A KCNA állami hírügynökség beszámolója szerint Kim

a kormányzó Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén szólította fel a gazdálkodókat a gabonatermelés növelésére,

és figyelmeztette őket, hogy minden körülmények között teljesítsék az idei célokat.

Az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy kormánya "stratégiai" fontosságúnak tekinti a mezőgazdaság fejlesztését. Mint fogalmazott:

Kim Dzsong Un arra is figyelmeztetett, hogy "meg kell őrizni az egyensúlyt a gazdálkodás egészéért való felelősségvállalásban", és a mezőgazdasági hozamok növelésének fontosságát is kiemelte.
A négynapos ülésen az ország pénzügyi alapjainak megerősítésével és a banki tevékenység fejlesztésével is foglalkoztak.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsongun elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

Az atomfegyverprogramja miatt is elszigetelődött országnak a természeti katasztrófák és rosszul működő gazdasága miatt hosszú ideje szüksége van a külföldről érkező élelmiszersegélyekre. Emellett a koronavírus-járvány is súlyos csapást mért az országra.

Mindezek ellenére a legfelsőbb vezetés február elején nagyszabású lakomát csapott, amit az éhségtől ájuldozó népnek a tévé képernyői előtt végig kellett néznie - írta meg az Origo.

Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt. Becslések szerint legalább egymillió tonna gabona hiányzik, ez az ország éves szükségletének közel 20 százaléka.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a 25,9 millió lakosú Észak-Koreában mintegy 10,7 millió ember alultáplált.