Kőolajtartalék megtalálására számít a Mol

ÉPÍTMÉNY ipari létesítmény kőolajfinomító Mol Dunai Finomító Százhalombatta, 2013. július 25.
A Mol Dunai Finomítója egy részének látképe a finomító különböző üzemegységeiből felszálló forró levegő mögött Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomí
Százhalombatta, 2013. július 25. A Mol Dunai Finomítója egy részének látképe a finomító különböző üzemegységeiből felszálló forró levegő mögött Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ígéretesnek tűnik a szénhidrogén kutatás a Dány koncessziós területhez tartozó Üllő térségében - hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hétfőn az üllői 3D szeizmikus mérés bemutatásán.
Vágólapra másolva!

Az olajtársaság Üllő határában mintegy 30 négyzetkilométeren szénhidrogént keres. A méréseket az Acoustic Geofizikai Kft. végzi február óta. A témát bemutató sajtóúton elhangzott, hogy a területen nagy valószínűséggel nem földgáz, hanem kőolaj lesz.

Homonnay Ádám kiemelte, a vecsési kőolaj-találat felértékelte az Üllő melletti területet, és arra számítanak, hogy ott is lehet majd kőolajat találni.

A Mol Dunai Finomítója egy részének látképe a finomító különböző üzemegységeiből felszálló forró levegő mögött Százhalombattán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A rendezvényen a Mol szakemberei ismertették, hogy a kutatás folyamatában méréssekkel térképezik fel a földalatti területet. A kapott adatokat feldolgozzák, kiértékelik, hogy meggyőződhessenek az adott terület lehetőségeiről, ezután következhet a fúrás.

Homonnay Ádám elmondta, az üllői területen az adatok feldolgozása három hónapot, kiértékelése újabb három-hat hónapot vesz igénybe, így vélhetően legkorábban az idei év végén lehetne fúrni.