Félmillió Észak-Koreából menekültből válhatott szexrabszolga

Burma Mianmar Kína bűnbarlang
Kínai feliratú üzlet kínálja szolgáltatásait Mianmarban, a határmenti Panghszangban
Vágólapra másolva!
Emberi jogi szervezetek értesülése szerint a kínai Liaoning, Heilongjiang és Jilin tartományokban több mint félmillió észak-koreai menekült kénytelen szembesülni a nemi erőszakkal, szexuális rabszolgasággal és a kényszerházassággal.
Vágólapra másolva!

Rengetegen próbálnak elmenekülni az észak-koreai latorállam vezetőjének, Kim Dzsongunnak a rémuralma alól, azonban a legtöbb fiatal nőnek - már azoknak, akiknek sikerül átlépnie a kínai határt - a szabadság helyett még borúsabb sors jut.

Kim Dzsongun, észak-koreai vezető Forrás: AFP/Str

A Global Rights Compliance legújabb jelentése szerint ugyanis

a szexkereskedő bandák több százezer nőt és lányt rabolnak el, majd tartanak fogva, akik az észak-koreai rezsim atrocitásai elől menekülnek.

Miután pedig ezek a nők Kína úgynevezett brutális „vörös zónájába" kerülnek, ott nemi erőszaknak, szexuális rabszolgaságnak, kényszerházasságnak, terhességnek, kényszermunkának és kiberszex-kereskedelemnek vannak kitéve.

A tanúk beszámolói arról árulkodnak, hogy a nők rendkívül rossz körülmények közé kerülnek, és gyakran néznek szembe veréssel, erőszakkal és kényszerabortuszokkal a Kínában tevékenykedő könyörtelen bandák uralma alatt.

Szerencsésebb az, akiből egy helyi felesége lesz

A becslések szerint a Kínában tartózkodó észak-koreai női menekültek 70-80 százalékát a szexkereskedelembe szállítják, amely az országban mintegy 105 millió dolláros "iparág". Különösen azért, mert

Kína sokáig alkalmazott egykézős politikája felpörgette a szexrabszolga-ipart azáltal, hogy hatalmas egyenlőtlenséget teremtett a nemek között, és megnehezítette a kínai férfiak pártalálását és házasságkötését az országban.

"Lényegében az észak-koreai nők és lányok tökéletes alanyok arra, hogy a kínai férfiak feleségei legyenek" – tért ki rá a jelentés.

A Korea Future Initiative 2019-es jelentése szerint az áldozatok túlnyomó többsége 12 és 29 év közötti nő és lány.

A nemek közötti egyensúly felborulásának egy másik, meghökkentő vonatkozásáról az Origo nemrég ebben a cikkében írt.

Korrupt határőrök

Tény, hogy

rengeteg kétségbeesett észak-koreai nő ragad meg minden lehetőséget arra, hogy elmeneküljön a hazájából, még úgy is, hogy gyakran tisztában vannak vele, hogy az emberkereskedők majd kegyetlenül kizsákmányolják őket.

Illusztráció Fotó: Szergej Melnyicsenko

A kínai határőrök egy része pedig állítólag bűnrészes a szexkereskedelemben. A túlélők beszámolói szerint ugyanis az őrök vagy tudnak a szervezett bűnözők akcióiról, és lényegében semmit sem tesznek ellene, vagy épp kifejezetten segítik a bűnözői csoportokat.

A helyzetet súlyosbítja, hogy

Kína illegális gazdasági bevándorlóként kezeli az észak-koreaiakat, ami azt jelenti, hogy az észak-koreai nők nem fordulhatnak a hatóságokhoz segítségért, mivel tudják, hogy akkor erőszakkal hazatelepítenék őket Észak-Koreába.

Ott viszont a disszidálókat hazaárulónak bélyegzik, letartóztatják, kényszermunkatáborba küldik, vagy akár halálos ítéletet is kiszabhatnak rájuk.

Azoknak a szerencsésebb nőknek, akiknek valahogy mégis sikerül Kínából tovább szökniük, azok legtöbbször Délkelet-Ázsia felé tartanak, illetve megpróbálnak eljutni Dél-Korea biztonságos menedékébe.

A cikk kiemelt képe illusztráció.